2024/05/14

ارزی

اخبار، تحلیل و بررسی اقتصادی و بازار بورس و ارزهای دیجیتال

عملکرد صندوق های سرمایه گذاری در ریزش های بورسیِ سال ۹۸

عملکرد صندوق های سرمایه گذاری در ریزش های بورسیِ سال 98

عملکرد صندوق های سرمایه گذاری در ریزش های بورسیِ سال 98

با شروع سال 99 و بعد از رشد زیادی که بازار بورس تجربه کرد، در روزهای اخیر اکثر سهم ها اصلاح کردند و بازار منفی شد. همه میدانیم که رشد و صعود قیمت ها تا ابد پابرجا نیست و روندهای صعودی بالاخره به سمت اصلاح یا روند نزولی حرکت خواهند کرد. سوال اساسی این است که ریزش ها تا چه وقت ادامه پیدا خواهد کرد و چطور می توان از ریسک ریزش ارزش سهام در سرمایه گذاری های خود کاست؟ صندوق های سرمایه گذاری به عنوان راه کاری کم ریسک این روزها بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته‌اند، اما دلیل این اتفاق چیست؟ موضوعی که در این مطلب قرار است بررسی کنیم، تاثیر ریزش های بورس بر روند بازدهی صندوق های سرمایه گذاری است.

شاخص کل، صعودی اما همراه با ریزش‌های کوتاه در سال 98

 در سال 98 روند حرکتی شاخص کل بورس تهران صعودی بود و نهایتا 187 درصد رشد کرد. در ابتدای سال 98 شاخص کل بورس کار خود را با 178 هزار واحد آغاز کرد و در پایان با رشد 334 هزار واحدی روی عدد 512 هزار واحد ایستاد. در واقع روند صعودی بورس در سال 98 هیچ گاه تغییر محسوسی نکرد و فقط چند بار ریزش های کوتاهی داشت و با اصلاح همراه شد.

همانطور که می دانید صندوق های سرمایه گذاری با هدف وصل کردن عموم مردم به بازار سرمایه به میان آمده اند و بسیاری از امور تخصصی در امر سرمایه گذاری را سهل و آسان کرده اند. صندوق های سرمایه گذاری جهت ورود غیرمستقیم به بازار سرمایه توصیه می شوند اما باید دید در کنار بهره جستن از رشد بازار سرمایه، چقدر از ریزش های بورس تاثیر می پذیرند.

ریزش های جزئی بورس در سال 98

ما چهار ریزش اصلی بازار سرمایه در سال 98 را زیر نظر گرفته ایم.

ریزش های جزئی بورس در سال 98
  1. اولین ریزش بورس در سال 98 در اردیبهشت ماه اتفاق افتاد و شاخص کل بورس 10% سقوط کرد. این سقوط بعد از یک هفته پایان یافت و روند صعودی شاخص کل تا پاییز 98 با شیب متوسط ادامه پیدا کرد.
  2. در مهر ماه 98 دیرپاترین ریزش سال 98 رخ داد و طی ریزشی که حدود دو ماه طول کشید، شاخص کل بورس 9% ریخت.
  3. ریزش بعدی در اواسط دی ماه اتفاق افتاد و طی آن شاخص کل بورس 8% نزول داشت.
  4. شدیدترین سقوط بورس نیز در انتهای سال 98 رخ داد و در روزهای پایانی اسفند ماه 98 شاخص کل بورس 11% افت کرد.

حالا نگاهی به عملکرد صندوق های سرمایه گذاری می اندازیم. در اینجا چهار صندوق سرمایه گذاری را در انواع سهامی، مختلط، با درآمد ثابت و ETF مورد بررسی قرار داده ایم.


صندوق سرمایه گذاری سهامی فیروزه موفقیت

صندوق های سهامی بهترین معیار برای مقایسه بین عملکرد شاخص کل بورس و مدیریت سرمایه در صندوق های سرمایه گذاری مشترک هستند. چراکه صندوق های سهامی بیشترین میزان دارایی های تحت مدیریت خود را در بازار سهام به جریان در می آورند. صندوق فیروزه موفقیت تحت مدیریت شرکت سبدگردان توسعه فیروزه در بازار سرمایه فعالیت می کند و در سال 98 بازدهی 158 درصدی کسب کرد.

مقایسه ریزش‌های بورس در سال 98 با عملکرد صندوق فیروزه موفقیت

ردیف درصد ریزش بورس درصد ریزش صندوق فیروزه موفقیت
1 10- 4.5-
2 9- 8.4-
3 8- 6.4-
4 11- 6.5-

صندوق فیروزه موفقیت در ریزش های سال 98 موفق تر بوده است. با مقایسه بین درصدهای شاخص کل بورس و صندوق فیروزه موفقیت مشاهده می‌شود که صندوق فیروزه موفقیت نسبت به شاخص کل بورس در سال 98 عملکرد بهتری در ریزش ها داشته است. البته باید توجه داشت که صندوق های سهامی پر ریسک ترین نوع صندوق ها هستند و عملکرد آنها در بازار سهام بستگی به نوع مدیریت آنها دارد.

صندوق فیروزه موفقیت بیش از 80 درصد از دارایی های خود را در سهام سرمایه گذاری کرده است و سایر دارایی های آن شامل وجه نقد و اوراق می‌شود.


صندوق سرمایه گذاری مختلط مشترک گنجینه مهر

صندوق های مختلط در زمان های تنش و وضعیت نامطلوب بازار سهام می توانند با توجه به نوع مدیریت کم ریسک تری که در سرمایه گذاری دارند از ریزش های بازار بورس در امان بمانند. ماهیت صندوق های مختلط این اجازه را به آنها می دهد که شرایط پایدارتری نسبت به نوسانات بازار سهام داشته باشند.

صندوق مختلط مشترک گنجینه مهر با مدیریت کارگزاری مهر اقتصاد ایرانیان در سال 98 بازدهی 86 درصدی بدست آورد.

مقایسه ریزش‌های بورس در سال 98 با عملکرد صندوق مختلط گنجینه مهر

ردیف درصد ریزش بورس درصد ریزش صندوق مختلط مشترک گنجینه مهر
1 10- 3.4-
2 9- 3.6-
3 8- 4.1-
4 11- 9-

عملکرد صندوق مختلط مشترک گنجینه مهر در ریزش های سال 98 متناسب با ماهیت صندوق بود اما در بیشترین ریزش بورس که 11 درصد بود وضعیت خوبی نداشت و بیشتر از سایر اوقات سقوط کرد. با این حال در سه ریزش دیگر توانست پایداری خود را حفظ کند.


صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت فیروزه آسیا

صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا از کم ریسک ترین انواع صندوق های سرمایه گذاری در کشور است. صندوق های درآمد ثابت قسمت اعظمی از دارایی هایشان را در سهام وارد نمی کنند به همین دلیل کمتر از سایر صندوق ها تحت تاثیر نوسانات بازار بورس قرار می گیرند. معمولا در شرایطی که وضعیت نامعلومی پیش روی اقتصاد و بازار سهام قرار دارد، صندوق های درآمد ثابت عملکرد مناسب تری دارند. صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا تحت مدیریت شرکت سبدگردان توسعه فیروزه در بازار سرمایه فعالیت می کند و در لیست 10 صندوق برتر با درآمد ثابت در سال 98 قرار گرفته است.

بازدهی صندوق درآمد ثابت فیروزه آسیا در سال 98 معادل 32.69 درصد بود.

مقایسه ریزش‌های بورس در سال 98 با عملکرد صندوق فیروزه آسیا

ردیف درصد ریزش بورس درصد ریزش صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا  
1 10- 1.6+
2 9- 2+
3 8- 1.3+
4 11- 0.3+

در ریزش های بورس صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا نه تنها ریزش نداشته است بلکه حتی توانسته است عملکرد مثبتی داشته باشد. به طور کلی صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا در سال 98 ریزش محسوسی در سایر زمان ها هم نداشته است و همواره با شیب ملایم صعودی بوده است.

صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا 89 درصد از دارایی های تحت مالکیت خود را در اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری کرده است. وزن سهام در صندوق با درآمد ثابت فیروزه آسیا به 10.4 درصد می رسد.


 صندوق شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه (ETF)

صندوق های ETF در بورس قابل معامله می باشند و مشابه سهام شرکت های خرید و فروش می شوند. بنابراین علاوه بر نوع مدیریت و عملکرد صندوق در مدیریت دارایی ها، عامل عرضه و تقاضا نیز در افزایش یا کاهش قیمت آنها تاثیرگذار است.

صندوق شاخصی سی شرکت بزرگ فیروزه از جمله صندوق هایی ست که با مدیریت شرکت سبدگردان توسعه فیروزه تاسیس شده است. صندوق ETF شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه بیشترین دارایی های خود را در سهام پذیرفته شده در بازار سرمایه به گردش در می آورد و از این نظر مشابه صندوق های سهامی ست. بنابراین برای مقایسه بین عملکرد صندوق و شاخص کل می تواند معیار مناسبی تلقی شود.

مقایسه ریزش‌های بورس در سال 98 با عملکرد صندوق شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه

ردیف درصد ریزش بورس درصد ریزش صندوق سی شرکت بزرگ فیروزه 
1 10- 10.45-
2 9- 0.8-
3 8- 5.9+
4 11- 10-

عملکرد صندوق شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه در مقایسه با سایر صندوق هایی که بررسی کردیم متفاوت تر بوده است. صندوق ETF شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه در سومین ریزش بورس که 8- درصد بوده است نه تنها ریزش نداشته است بلکه با صعود 5.9+ درصدی مواجه شده است. همچنین در دومین ریزش سال 98 نیز اختلاف معناداری بین بازده بورس و عملکرد صندوق ETF شاخص سی شرکت بزرگ فیروزه دیده می شود.


جمع بندی

عملکرد صندوق های مختلف در بازار سرمایه بستگی به نوع آن و ترکیب دارایی های آن دارد. نمی توان به طور مطلق گفت که ریزش بورس تاثیری مستقیم بر بازدهی صندوق ها می گذارد. نوع صندوق و استراتژی آن در مدیریت شرایط بحرانی می تواند بازدهی متفاوتی از بورس را برای صندوق داشته باشد. سرمایه گذاران با نگاه به عملکرد گذشته صندوق ها و میزان بازدهی آنها می توانند جهت بررسی بیشتر برای انتخاب سرمایه گذاری خود تصمیم گیری نمایند.

برگرفته از سیگنــال

دیدگاهتان را بنویسید