2025/04/05

ارزی

اخبار، تحلیل و بررسی اقتصادی و بازار بورس و ارزهای دیجیتال

روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت ، فروش به کدام روش بهتر است؟

روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت ، فروش به کدام روش بهتر است؟

روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت ، فروش به کدام روش بهتر است؟

در این مقاله قصد داریم مخاطبان ارزی(Arzee.ir) را با روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت و مهم ترین ابهاماتی که پیرامون این موضوع وجود دارد، آشنا کنیم.

در سال 1385 با هدف افزایش عدالت اجتماعی در برخورداری از منابع دولت، کاهش تصدی گری دولت در امور اقتصادی و مطابق با اصل 44 قانون اساسی، دولت نهم اقدام به انتقال سهام خود در برخی از شرکت ها و موسسات تجاری و اقتصادی بزرگ به مردم کرد. در این مرحله سهام عدالت بین اقشار عمدتا کم در آمد جامعه توزیع شد. پس از آن و طی چند مرحله افراد بیشتری از این سهام بهره مند شدند و در نهایت نزدیک به 49 میلیون ایرانی دارنده سهام عدالت شدند.

بر اساس قوانین تصویب شده در زمان اجرای طرح سود سهام عدالت تا 10 سال تحت عنوان هزینه مربوط به صدور این سهام مستهلک شد و در نهایت از سال 96 سود دهی سالیانه سهام عدالت به مردم آغاز شد. دولت ظرف 2 سال گذشته لایحه آزاد سازی سهام عدالت را به مجلس فرستاده بود که در نهایت پس از بررسی جوانب این امر امسال این لایحه پس از اذن رهبری بر اجازه آزاد سازی سهام تصویب شد.

سازمان خصوصی سازی در این زمینه طی اطلاعیه‌ای از تمام مشمولین سهام عدالت درخواست کرده است تا ضمن مراجعه به سامانه www.samanese.ir  و اطلاع از آخرین وضعیت سود سهام دریافتی، هر مشمول تصمیم خود در زمینه نوع مالکیت سهام عدالت را مشخص کند. بازه زمانی در نظر گرفته شده برای این انتخاب از 8 اردیبهشت تا 8 خرداد بوده است که در ادامه تا 15 خرداد تمدید شد. در زمینه نوع مالکیت سهام عدالت دو انتخاب تحت عنوان های “مدیریت مستقیم” و ” مدیریت غیر مستقیم” در اختیار مشمولان سهام عدالت قرار داده شده است. در نتیجه این انتخاب سوالات زیادی در زمینه آینده این سهام، روش فروش و از همه مهم تر دارایی هر شخص در صورت انتخاب این دو روش مطرح شده است. با توجه به نزدیک شدن به آخرین روزهای انجام این انتخاب ، پاسخ تعداد قابل توجهی از این سوالات مشخص شده است که در ادامه به بررسی این موضوعات می‌پردازیم.

در روش مدیریت مستقیم سهام عدالت به مشمولان این طرح که در گذشته این سهام به آن ها اختصاص داده شده است این امکان داده شده است تا دسترسی مستقیم به سهام خود داشته باشند و به صورت شخصی در مورد مدیریت و خرید و فروش یا نگهداری آن‌ها تصمیم گیری کنند. در روش مدیریت غیر مستقیم برای افرادی که با بازار بورس آشنایی ندارند، وقت کافی برای مدیریت سبد سهام عدالت خود را ندارند یا می خواهند از مدیریت شرکت های سرمایه گذاری برای مدیریت دارایی خود استفاده کنند؛ این امکان فراهم شده است تا با انتقال دارایی های خود به صندوق های سرمایه گذاری استانی و دریافت سهام این شرکت ها در برابر آن به این امکانات دسترسی پیدا کنند.

سوالات متداول پیرامونِ روش مستقیم و غیرمستقیم

موارد زیر متداول ترین سوالاتی هستند که پیرامون روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت وجود دارد.

در صورتی که برای انتخاب روش مدیریت اقدام نکنیم چه اتفاقی برای سهام عدالت ما خواهد افتاد؟

در صورتی که شخص مشمول سهام عدالت برای انتخاب روش مدیریت سهام خود اقدام نکند به صورت پیش فرض برای وی روش مدیریت غیر مستقیم انتخاب می شود.

بعد از انتخاب روش مستقیم باید چه کاری انجام بدهیم؟

بعد از انتخاب روش مستقیم، سازمان خصوصی سازی برای مشمولان سهام کد بورسی صادر می کند و سهام اختصاص پیدا کرده به هر نفر را به این کد منتقل می کند. در این مرحله مشمولان در صورتی که تمایل داشته باشند سهام خود را به فروش برسانند باید ضمن ثبت نام در سایت سجام، احراز هویت خود را در این سایت انجام دهند.

در صورت انتخاب روش غیر مستقیم چه کاری باید انجام داد؟

در این حالت مشمولان نیازی به انجام کار خاصی ندارند و سازمان خصوصی سازی بعد از ثبت دارایی های شرکت های سرمایه گذاری استانی، سهام این شرکت ها را به کد بورسی مشمولانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند منتقل خواهد کرد. در این مرحله اگر فردی تمایل به فروش سهام خود در این شرکت ها را داشت باید نسبت به ثبت نام سجام و دریافت نام کاربری از یک کارگزار مجاز اقدام کند.

در صورت انتخاب روش مستقیم سود سهام عدالت چگونه پرداخت خواهد شد؟

در صورت انتخاب این روش با توجه به اینکه سهام هر فرد از تک تک شرکت های موجود در سبد سرمایه گذاری سهام عدالت به خود شخص منتقل می شود، مسئولیت جمع آوری سود سهام بر عهده خود مشمولان خواهد بود . به این صورت که فرد بعد از برگزاری مجمع سالیانه هر شرکت؛ در صورت تقسیم سود نقدی؛ باید به روشی که شرکت اعلام می‌کند برای دریافت سود اقدام کند.

تکلیف سود سهام کسانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کنند چیست؟

در صورت انتخاب این روش سهام افراد به مالکیت شرکت های سرمایه گذاری استانی در خواهد آمد و در نتیجه این شرکت ها به جمع آوری سود از تک تک شرکت ها اقدام می کنند. در نهایت مجموع سودهای جمع آوری شده بین سهامداران شرکت سرمایه گذاری به صورت یکجا تقسیم می‌شود.

آیا بعد از انتخاب روش غیر مستقیم می توان بخشی از سهام عدالت را فروخت؟

در صورت انتخاب این روش سهام عدالت به مالکیت شرکت سرمایه گذاری استانی در خواهد آمد و فرد مشمول مالک سهام این شرکت می شود که در نتیجه مشمول قادر به انجام تغییرات در ترکیب سهام عدالت نخواهد بود.

در صورت انتخاب روش مستقیم چه سهم هایی به هر فرد داده می شود؟

از تاریخ ششم خرداد ماه برای افرادی که تا قبل از این تاریخ روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده اند این امکان فراهم شده است تا به لیست دارایی های اختصاص یافته به وی اطلاع پیدا کند. برای این منظور می توانید از روش ارائه شده در این مقاله استفاده کنید.

آیا سهام عدالت افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند از طریق سامانه قابل نمایش است؟

خیر، در این سامانه فقط سهام عدالت افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده اند نمایش داده می شود.

چطور می توانم سهام عدالت خود را بفروشم؟

در صورتی که روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده باشید دو روش فروش برای شما در نظر گرفته شده است:
در روش اول شما با مراجعه به بانکی که شماره حساب آن را در سامانه سازمان خصوصی وارد کرده اید و سود سهام عدالت شما به آن واریز می شده است، ضمن امضای قراداد و تعهد نامه های مربوطه مجوز فروش 30 درصد از سهام عدالت خود را به بانک دهید. در این روش فرد متقاضی نیازی به مراجعه به کارگزار ها و دریافت کد معاملاتی از آن ها را ندارد. بر این اساس بانک در زمان های تعیین شده توسط سازمان بورس و طبق قواعد اعلام شده این 30 درصد از سهام شما را به قیمت روز به فروش می رساند و مبلغ حاصل از آن را به حساب شما واریز می کند. متقاضی در صورت انتخاب این روش و تکمیل فرم های مربوطه امکان انصراف از فروش را نخواهد داشت.
در روش دوم فرد متقاضی از طریق کد بورسی خود وارد سامانه مربوط به یکی از کارگزاران یا سایر اپلیکیشن های معرفی شده توسط سازمان بورس می شود و مجوز فروش همه یا بخشی از 30 درصد از پورتفوی سهام عدالت خود را به کارگزار می دهد. در گام بعد کارگزار کلیه درخواست های دریافت شده را در پایان هر روز تجمیع کرده و در روزهای معاملاتی بعد مطابق روش تعیین شده توسط شورای عالی بورس به فروش این سهام به قیمت روز اقدام می کند. در نهایت پس از فروش سهام مبالغ حاصل شده به حساب متقاضیان پرداخت می شود.

در صورت انتخاب روش غیر مستقیم چطور سهام خود را بفروشیم؟

افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند امکان فروش سهام، مشابه آنچه در روش مستقیم پیش بینی شده است را ندارند. این افراد پس از اینکه شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس پذیرش شدند می توانند سهام این شرکت ها را به فروش برسانند. با توجه به آخرین اخبار منتشر شده در صورت انتخاب روش غیر مستقیم، تمام دارایی اختصاص یافته به متقاضی از سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی قابل معامله خواهد بود.

در صورت فروش 30درصد از سهام تکلیف باقی مانده سهام چه خواهد شد؟

بر اساس آخرین اطلاعیه های منتشر شده فرآیند فروش سهام عدالت تا پایان سال 99 ادامه خواهد داشت و به مرور هر چند ماه یکبار درصدی از این سهام قابل معامله خواهد شد.

آیا این سهام به عنوان یک سرمایه گذاری قابل نگهداری هستند؟

همانطور که همه شما اطلاع دارید، موضوع سهامداری و سرمایه گذاری بسته به اهداف سرمایه گذار می تواند از چند روز تا چند ده سال عمر کند. در نتیجه شما می توانید با توجه به پیشبینی خودتان از آینده بازار، میزان نیاز به این دارایی و برنامه بلند مدت سرمایه گذاری های شخصی، اقدام به نگهداری یا فروش این سهام کنید. اما در نظر داشته باشید که ارزش این سهام از سال 85 تا امروز، طی 14 سال به رشد 16 برابری رسیده است.

تکلیف سهام عدالت متوفیان چه خواهد شد؟

تعیین روش مدیریت سهام عدالت متوفیان از همان اولین روزهای شروع این فرآیند با ابهامات زیادی روبرو شده است با این وجود بر اساس آخرین اطلاعات موجود در این موارد امکان انحصار وراثت تا پایان فرآیند آزاد سازی سهام عدالت وجود نخواهد داشت. در این موارد وراث می توانند بعد از پایان آزاد سازی سهام عدالت به دفاتر پیشخوان دولت یا در صورت فعال شدن پیشخوان الکترونیکی در سامانه سهام عدالت از طریق این پیشخوان با ارائه مدارک مورد نیاز به تقسیم سهام عدالت اقدام کنند. با این وجود در نظر داشته باشید که هنوز این فرآیند به صورت دقیق مشخص نشده است.

تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت

در جدول زیر به صورت خلاصه شده چهار مورد از مهم ترین وجوه تمایز بین دو روش مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت در مدیریت سهام عدالت ذکر شده است.

معیار  روش مستقیم روش غیرمستقیم
سود سهام متقاضی باید شخصا جمع آوری کند توسط شرکت سرمایه گذاری جمع آوری و یکجا پرداخت می شود
فروش در اولین گام می توان 30% از کل سهام را فروخت و تا پایان سال باقیمانده سهام قابل معامله خواهد شد بعد از ثبت شرکت سرمایه گذاری استانی در بورس و اختصاص سهام این شرکت به متقاضی، کل دارایی قابل معامله خواهد بود
مدیریت ریسک و سرمایه مدیریت ریسک و کنترل دارایی ها بر عهده متقاضی است مدیریت ریسک و کنترل دارایی ها توسط شرکت سرمایه گذاری انجام می شود
نیاز به آشنایی با بازار بورس فرد متقاضی باید با کلیات بازار و بررسی روندهای کلی بازار آشنا باشد فرد متقاضی هیچ نیازی به آشنایی با بازار بورس ندارد

برگرفته از سیگنــال

دیدگاهتان را بنویسید