بهترین عرضه اولیه در شش ماه اول سال 99 چه بود؟ | بررسی عملکرد عرضه اولیه ها
بورس در شش ماه اول سال 99 عملکرد جذابی داشته است، هر چند که شهریور کام خیلی ها را تلخ کرد و عملکرد 5 ماه قبل از آن را به شدت تحت تاثیر قرار داد. در مقاله “بهترین سرمایه گذاری 5 ماه اول سال 99” ، عملکرد انواع سرمایه گذاری ها در این بازه بررسی و مقایسه شد اما هیچ صحبتی از عرضههای اولیه نکردیم. دلیل آن هم این بود که عملکرد این بخش از بازار مشابه عملکرد بقیه بازارها بوده و عملا اثرات آن در عملکرد بورس دیده شده است، اما الان که بورس افت کرده؛ آیا عرضه اولیهها هم همانقدر افت کردند؟ بهترین عرضه اولیه در شش ماه اول سال 99 چه بوده است؟ در ادامه این متن عملکرد عرضه اولیههای امسال را با دو استراتژی مختلف بررسی میکنیم.
- در استراتژی اول فرض کردیم که شما بلافاصله بعد از عرضه صف خرید، سهم خود را فروختهاید.
- در استراتژی دوم فرض بر این است که شما این سهام را با دید بلند مدت نگهداری کردید و هنوز مالک آنها هستید.
در سال 99 چند عرضه اولیه داشتیم؟ | لیست عرضه اولیه های سال 99
عرضه اولیههای سال 99 به لطف رونق بازار بورس، معافیتهای مالیاتیای که برای شرکتهای تازه وارد به این بازار در نظر گرفته شد، حمایتهای دولت و سیاستهای بعضی سازمانها و نهادهای بزرگ مثل سازمان تامین اجتماعی و امثال آن، خیلی پر تب و تاب بود و در این شش ماه تعداد زیادی عرضه اولیه داشتیم.
در مجموع طی شش ماه گذشته 19 شرکت عرضه اولیه داشتند که 8 شرکت از طریق بورس و 11 شرکت از طریق فرابورس عرضه شدند. در نمودار زیر میتوانید تعداد عرضه اولیههایی که در هر ماه انجام شده را مقایسه کنید.

همانطور که میبینید بیشترین تراکم عرضه اولیه در مرداد ماه اتفاق افتاده است. نمودار زیر ارزش کل عرضه اولیههای هر ماه را در صورتی که حداکثر تعداد سهام را خریداری کرده باشید به شما نشان میدهد.

جدول زیر لیست کامل عرضه اولیههای شش ماه اول سال 99 را نشان میدهد.
استراتژی اول
این استراتژی برای همه کسانی که هیچ علاقهای به ریسک کردن ندارند، یکی از بهترین گزینههاست. کسانی که از این روش استفاده میکنند در اولین روز، بعد از شکسته شدن صف خرید و تشکیل نشدن مجدد یا ضعیف بودن آن، سهم خود را میفروشند. البته گاهی اوقات یکی دو روز بعد دوباره سهم رشد میکند و در نتیجه این افراد بخشی از سودی که میتوانستند داشته باشند را از دست میدهند. در نتیجه این روش فقط برای افرادی که دنبال هیچ ریسکی نیستند توصیه میشود.
در صورتی که شما هم جزو این دسته هستید در شش ماه اول امسال، احتمالا در تاریخهای ذکر شده در جدول زیر سهام خودتان را فروختهاید، که در نتیجه سود نهایی شما از این معاملات حدودا 5 میلیون و 918 هزار تومان بوده است.
استراتژی دوم
افرادی که در عرضهاولیهها با دید بلند مدت شرکت میکنند گاهی سهام خود را برای مدتهای طولانی (مثلا چند ماه) خریداری میکنند. این افراد در اولین روزهایی که صف خرید سهم از بین میرود معمولا بخشی از سود خود را از دست میدهند اما با این تفکر که در آینده با رشد مجدد قیمت بخشی یا همه آنرا مجددا به دست خواهند آورد و حتی این امکان وجود دارد که سود آنها بیشتر از مرحله قبل شود سهام خود را نمیفروشند. در صورتی که شما هم جزو این دسته هستید سود شش ماه اول امسال، حاصل از نگهداری همه عرضه اولیهها حدود 13 میلیون و 687 هزار تومان بوده است.(در محاسبه سود، سود سالیانه شرکت ها لحاظ نشده است)
(شرکت صبا تامین با نماد صبا در تاریخ 5 شهریور بابت افزایش سرمایه متوقف شده است و در تاریخ 29 شهریور بازگشایی شده است. اطلاعات ارائه شده در این جدول بر اساس روز توقف این نماد ارائه شده است)
در مقایسه روشهای فوق این نکته را حتما مد نظر داشته باشید که بخش عمدهای از سود روش دوم، مربوط به شستا میباشد و در صورت حذف اثر این سهم بر نتایج؛ روش دوم منجر به کاهش 74 هزار تومانی سود نسبت به روش اول شده است.
در صورت استفاده از روش دوم شما به حدود 6 میلیون و 132هزار تومان نقدینگی نیاز داشتهاید که این به معنای سود 223.2 درصدی سرمایهگذاری بوده است. به منظور بررسی بهتر عملکرد این بخش از بازار سهام بهتر است که آن را با عملکرد کل بازار مقایسه کنیم.
مقایسه سهام عرضه اولیه ها و شاخص کل بازار بورس
در بررسی عملکرد بورس معمولا به دلیل تنوع صنایع و تعداد زیاد سهام، از شاخصهای اصلی استفاده میشود. این شاخصها که با نامهایی مثل شاخص کل، شاخص کل (هم وزن)، شاخص قیمت، شاخص آزاد شناور و …. شناخته شده اند، هر کدام به نوعی عملکرد کل یا بخشی از بازار را بر اساس یک معیار خاص مشخص میکنند. سه مورد از مهمترین شاخصها در زمینه بررسی عملکرد بازار برای عموم مردم، شاخص کل، شاخص کل هم وزن و شاخص کل فرابورس هستند. شاخص کل بورس توانسته بود تا قبل از شروع روند اصلاحی اخیر به رشد 313 درصدی نسبت به شروع سال 99 برسد اما این اصلاح باعث شد تا رشد این شاخص در این محدوده زمانی، تا 213 درصد کاهش پیدا کند. در همین حین شاخص کل هم وزن در شش ماه نخست امسال به رشد 134 درصدی و شاخص کل فرابورس به رشد 166 درصدی رسیده است. نمودار زیر مقایسهای بین عملکرد این سه شاخص و عملکرد عرضه اولیهها در صورت نگهداری تا پایان شهریور 99 انجام داده است.

همانطور که مشاهده میکنید عملکرد عرضه اولیهها در این بازه با وجود نگهداری آنها و از دست رفتن بخشی از سودِ مربوط به این سهام، در حد عملکرد کل بازار بوده است. البته به این نکته هم توجه کنید که در صورت استفاده از روش اول؛ به پول کمتری برا خرید عرضه اولیه ها نیاز داشتهاید و در نتیجه درصد بازدهی شما نسبت به این روش بیشتر بوده است.
بهترین عرضه اولیه در شش ماه اول سال 99 کدام بود؟
جواب این سوال که بهترین عرضه اولیه امسال کدام سهم بوده، کاملا به استراتژی مورد استفاده شما وابسته است. التبه این نکته که بهترین عرضه اولیه را از نظر ارزش ریالی سود یا درصد بازدهی بررسی کنید هم تاثیر زیادی دارد. بر این اساس چهار جواب مختلف به این سوال داده می شود که جواب آن در جدول زیر ارائه شده است.

چگونه از عرضه اولیه ها با خبر شوم؟
برای اطلاع از آخرین اخبار عرضه اولیه ها و بررسی وضعیت نمادهای عرضه اولیه کافی است به صفحه عرضه های اولیه ارزی(Arzee.ir) مراجعه کنید. همچنین برای اطلاع از زمان دقیق عرضه اولیه ها میتوانید در اپلیکیشن ارزی(Arzee.ir) در کاشی سهام و در سربرگ عرضه اولیه گزینه ” از عرضه اولیه با خبرم کن ” را فعال کنید، تا تاریخ دقیق عرضه های اولیه به شما اطلاع رسانی شود.
سخن پایانی
بررسی عملکرد عرضه اولیهها در شش ماه گذشته به خوبی نشان داد که این سهام، در دورههای رشد بازار به خوبی مطابق با روند اصلی حرکت میکنند و با توجه به ریسک کمتر این سهام، عدم نیاز به دانش تحلیلگری برای پیدا کردن آنها و قیمت کمتر نسبت به قیمتهای کارشناسی در روز عرضه، گزینههایی جذاب برای خرید، نه تنها توسط تازه واردان به بازار سرمایه که برای کل فعالان آن به شمار میروند. البته این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که همبستگی این سهام با روند کلی بازار، تعیین کننده استراتژی شما برای نگهداری یا فروش سهام است و حتما تحقیق و آموزش در این زمینه را مد نظر خود قرار دهید.
برگرفته از سیگنــال