سایت ارزی (Arzee)/ آمار رسمی بیانگر رشد تورم سالانه به ۴۵.۲ درصد در مرداد ماه امسال است.
مرکز آمار ایران جزئیات تورم در مرداد ۱۴۰۰ را اعلام کرد.

رشد یک درصدی تورم سالانه

تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه مرداد ماه برای خانوارها به ٤٥,٢ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک درصد افزایش نشان می‌دهد.
هم‌چنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ٤٤,٥ درصد و ٤٨.٧ درصد اعلام شده که برای خانوارهای شهری ٠.٨ واحد درصد افزایش و برای خانوارهای روستایی ١.٤ واحد درصد افزایش داشته است.

تغییرات قیمت ها در ماه جاری

در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «سبزیجات» (هویج فرنگی، کاهو و قارچ)، گروه «لبنیات و تخم مرغ» (تخم مرغ، انواع ماست و شیر) و گروه «نان و غلات» (انواع نان) است.
در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «هتل و رستوران» (غذاهای سرو شده در رستوران)، گروه «حمل و نقل» (روغن موتور و انواع خودروی سواری) و گروه «پوشاک و کفش» بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند.

کاهش نرخ تورم نقطه‌ای

منظور از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. نرخ تورم نقطه‌ای در مرداد به عدد ٤٣,٢ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ٤٣.٢ درصد بیشتر از مرداد ١٣٩٩ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده­‌اند.
نرخ تورم نقطه‌ای مرداد ماه ١٤٠٠ در مقایسه با ماه قبل ٠,٤ واحد درصد کاهش یافته است.
نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها ­ها و دخانیات» با افزایش ١,٥ واحد درصدی به ٥٨.٤ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش ١.٣ واحد درصدی به ٣٦.١ درصد رسیده است.
این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری ٤٢,٤ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٠.٥ واحد درصد کاهش داشته است.
هم‌چنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٤٧.٧ درصد بوده که نسبت به ماه قبل تغییری نداشته است.

کاهش تورم ماهانه خانوارهای شهری

اما نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه مرداد ١٤٠٠ به ٣,٢ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ٠.٣ واحد درصد کاهش داشته است.
تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ٤.٦ درصد و ٢.٤ درصد بوده است.
این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٣,٢ درصد است که نسبت به ماه قبل ٠.٤ واحد درصد کاهش داشته است.
هم‌چنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٣.٢ درصد بوده که نسبت به ماه قبل تغییری نداشته است.

افزایش ۴۳ درصدی هزینه خانوارها/ فقط ۲ قلم زیر ۲۰ درصد گران شد
 
هزینه خرید کالا و خدمات برای خانوارهای ایرانی به طور متوسط بیش از ۴۳ درصد اضافه شده و تا بالای ۱۰۰ درصد هم می‌رسد.
تازه‌ترین وضعیت تورم در کشور از این حکایت داشت که تورم سالانه به ۴۵.۲ درصد افزایش داشته از سوی دیگر تورم نقطه به نقطه و ماهانه کمی عقب‌نشینی کرده است،  با این وجود همچنان نرخ تورم بالا و بیش از ۴۰ درصد است.
بررسی جزئیات تغییر قیمت کالا و خدمات مصرفی مردم در ماه گذشته از این حکایت دارد که اغلب کالاها بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد  نسبت به سال قبل گران شده است.
این در حالی است که به طور متوسط افزایش هزینه خانوارها نسبت به قبل ۴۳.۲ درصد است که برای اقلام بین حداقل ۲۰ درصد و حداکثر ۱۰۲ درصد در بین اقلام افزایش قیمت وجود  دارد، در این بین فقط دو قلم  زیر ۲۰ درصد گران شده که به «ارتباطات» با ۷ درصد و «آب، برق و سوخت» حدود ۱۹ درصد اختصاص  دارد.
از سویی همچنان صدرنشین تورم کالاهای مصرفی مردم گروه «روغن و چربی‌ها» با ۱۰۲ درصد است و بعد از آن اقلامی مانند سبزیجات با ۸۳.۶، گروه «ماهی‌ها و صدف‌داران» با ۷۳.۷ و همچنین گروه «چای، قهوه، کاکائو، نوشابه …» با ۷۰.۷ درصد قرار دارد.
اما کالاهای با تورم بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد کم نیستند و از جمله آنها می توان به «گوشت قرمز و سفید» با ۵۶.۹، «گوشت قرمز و ماکیان» ۵۴.۵، «شیر، پنیر و تخم‌مرغ» ۶۷.۵، گروه «شکر، مربا و…» ۶۲.۹، مبلمان و لوازم خانگی ۵۴.۲، «کفش و پوشاک» ۵۴.۸، «تفریح و فرهنگ» ۴۵.۲، «حمل و نقل» ۴۴.۳ و «بهداشت و درمان» با ۴۳.۷ درصد افزایش قیمت اشاره کرد.
همچنین از فاصله تیرماه تا مردادماه سال جاری و به عبارتی تورم ماهانه هیچ یک از کالاها ارزان نشده و همگی گران شده است که بین ۰.۸ که کمترین نرخ برای گروه «روغن و چربی‌ها» و بیشترین میزان ۵.۸ برای گروه «نان و غلات» بوده تورم گزارش شده است.
در تورم سالانه کالاها نیز می‌توان اشاره کرد که بیشترین میزان به «حمل و نقل» با ۶۱.۳ و همچنین «شیر، پنیر و تخم‌مرغ» با ۶۶.۵ و «روغن و چربی‌ها» با ۸۵.۹ درصد اختصاص داشته است.