تحلیل بنیادی گروه صنایع کاغذ پارس(چکاپا) | 18 خرداد 1400
سال مالی گروه صنایع کاغذ پارس(چکاپا) 30 آبان ماه 1399 می باشد که شرکت در این سال موفق به کسب سود 12 تومانی به ازای هر سهم شده است. این شرکت در سه ماهه منتهی به بهمن ماه 1399 با سرمایه 9358 میلیون سهمی موفق به کسب سود 6 تومانی به ازای هر سهم شده است. با توجه به افت 71 درصدی چکاپا از سقف تاریخی خود به بررسی عملکرد و بنیادی این سهم می پردازیم.
مروری بر روند تولید کاغذ

گروه صنایع کاغذ پارس در سال 1349 به عنوان اولین واحد تولید کننده ی کاغذ از خمیر ویرجین به بهربرداری رسید. شرکت کاغذ پارس در جوار کارخانه نیشکر هفت تپه و با هدف استفاده از باگاس تولیدی این کارخانه به عنوان ماده اولیه خمیر سازی تاسیس گردیده که پس از تولید شکر در کارخانه نیشکر، تفاله باقیمانده ساقه نیشکر(باگاس) در این شرکت مورد استفاده قرار می گیرد.
سهام این شرکت در سال 1392 به بخش خصوصی واگذار گردید. سهامدار عمده کاغذ پارس تا پیش از واگذاری، سرمایه گذاری آتیه دماوند با بیش از 97 درصد بوده که در مهرماه سال 92 از طریق مزایده به سهامدار جدید منتقل گردید.
برای تولید کاغذ به سلولز به عنوان ماده اولیه نیاز است. که سلولز را می توان در 3 منبع پیدا کرد:
- 1)درختان
- 2) گیاهان یکساله مانند باگاس
- 3) کاغذهای بازیافتی
در مرحله اول از سلولز موجود در منابع مذکور، خمیر استحصال می شود. اگر ماده اولیه تولید خمیر، چوب درخت و یا گیاهان یکساله باشد خمیر را ویرجین و اگر کاغذها و کارتن بازیافتنی باشد خمیر را غیر ویرجین می نامند.
تولید خمیر از سلولز به روش های متفاوتی امکان پذیر است که مطرح ترین روش آن تولید خمیر شیمیایی است. خمیر تولید شده به روش شیمیایی، بهترین و ماندگارترین کیفیت را داراست و در طول زمان تغییر کیفیت ندارد.
در مرحله بعدی از خمیر تولید شده که شکل فیزیکی آن به صورت سوسپانسیون خمیر درآب می باشد می توان محصولات زیر را تولید کرد:
الف)تولید خمیر ویرجین شمالی قابل فروش: کارخانه های تولید کاغذ به تیشو، ظروف یکبار مصرف گیاهی به دلیل عدم دسترسی به ماده اولیه و همچنین حجم سرمایه گذاری بسیار بالا، تولید خمیر را راسا انجام نمی دهند و با خرید خمیر، محصولات مورد نیاز خود را تولید می کنند. خمیر تولید شده به صورت امولسیون در کاغذ پارس، قابل انتقال به فواصل دور تر نمی باشد، فلذا اگر شرکت قصد فروش داخلی و یا صادرات آن را داشته باشد خمیر مذکور را خشک می کنند و آن را قابل حمل و نقل و فروش می کند.
ب) تولید کاغذ از خمیر: خمیر تولید شده به صورت امولسیوت با اضافه شدن برخی مواد افزودنی و برخی خمیرهای خاص به انواع کاغذ مورد نظر تبدیل می شود. از آنجائیکه خمیر تولید شده در این شرکت به روش شیمیایی تولید شده، فلذا کاغذ تولید شده نیز خواص ثبات رنگ و کیفیت را در طول زمان داراست.
ترکیب سهامداران شرکت صنایع کاغذ پارس

میزان سهام شناور شرکت برابر 57 درصد از کل شرکت می باشد. به عبارتی دیگر از 9358 میلیون سهم، 5339 میلیارد سهم توسط سهامدار خرد در بازار سهام مورد داد و ستد قرار می گیرد.
بررسی وضعیت مالی چکاپا

همانطور که نمودار فوق نشان می دهد دارایی های شرکت در سال 99 نسبت به سال 98 رشد چشمگیری پیدا کرده است که این سبب شده است که حقوق صاحبان سهام شرکت افزایش پیدا نماید.
عملکرد فصلی چکاپا

در سال 99 درامد های شرکت به دلیل افزایش در مقدار و نرخ فروش کلیه محصولات افزایش یافت که این سبب افزایش سود ناخالص شرکت در این ماه ها نسبت به قبل شد.
روند تولیدات و فروش شرکت صنایع کاغذ پارس

روند فروش شرکت در سال 1399 و1400 نسبت به سال های قبل بهبود یافته است ولی با توجه افزایش نرخ فروش، این میزان رشد فروش چشمگیر و قابل توجه است.
ترکیب فروش محصولات صنایع کاغذ پارس

کاغذ رول سفید بیشترین سهم از سبد محصولات چکاپا را به خود اختصاص داده است.
نرخ فروش صنایع کاغذ پارس

همانطور که جدول فوق نشان می دهد بیشترین نرخ فروش محصولات شرکت در فروردین و اردیبهشت ماه 1400 رخ داده است.
بازدهی شرکت صنایع کاغذ پارس

بازدهی این شرکت در ادوار مختلف مختلف نسبت به بازدهی بورس کمتر بوده است.
ضرایب

از لحاظ قیمت به ارزش دفتری(P/B) چکاپا کمترین مقدار را نسبت به صنعت و بورس ایران دارد. ولی از لحاظ قیمت به سود(P/B) نسبت به صنعت و بورس ایران بالاتر می باشد.
عواملی چون طرح های توسعه ، انحصار محصول و صنعت ، براورد و چشم انداز صنعت بر قیمت به سود اثر گذار است لذا معمولا بعضی شرکت ها یا صنایع قیمت به سود بالاتری نسبت به صنایع و شرکت های دیگر دارند.
اخبار مرتبط با شرکت صنایع کاغذ پارس
- شرکت گروه صنایع کاغذ پارس(چکاپا) از آغاز به تولید و فروش زیر مجموعه خود با نام شرکت پارس طبیعت سلولز تحت نام تجاری سوگاس خبر داد.
- مجمع عمومی عادی سالانه شرکت در تاریخ 27 اسفند ماه 1399 برگزار گردید و شرکت از 12 تومان سود ساخته شده 11 تومان را بین سهامداران تقسیم نمود.
برگرفته از سیگنــال