2024/09/07

ارزی

اخبار، تحلیل و بررسی اقتصادی و بازار بورس و ارزهای دیجیتال

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

پلن بی (PlanB)، یکی از تحلیل‌گران مطرح در توییتر است که مدل انباشت به جریان (S2F) بیت کوین را طراحی و در مارس ۲۰۱۹ منتشر کرد. حالا او مدل جدیدی را با ایجاد تغییراتی در مدل اصلی طراحی کرده است که فقط با یک فرمول بتوان علاوه بر بیت کوین، سایر دارایی‌ها نظیر طلا و نقره را هم ارزش‌گذاری کرد. مطلبی که می‌خوانید ترجمه نوشته خود او در وب‌سایت Medium درباره مدل جدید است. اگر با مدل انباشت به جریان آشنا نیستید، حتما ابتدا مقاله مربوط به مدل اصلی انباشت به جریان را مطالعه کنید تا پیش‌زمینه و اصطلاحات علمی مربوط به آن را یاد بگیرید. این کار به شما کمک می‌کند مدل جدید را راحت‌تر درک کنید.

آنچه در علم و دانش از همه چیز مهم‌تر است، دستیابی به حقایق جدید درباره آن نیست، بلکه کشف روش‌های جدید فکر کردن درباره آن است.

ویلیام لارنس براگ

مقدمه

مدل اصلی انباشت به جریان بیت کوین، فرمولی است که بر اساس اطلاعات ماهانه انباشت به جریان (نسبت تعداد بیت کوین‌های موجود به میزان تولید بیت کوین‌های جدید) و قیمت بیت کوین تعریف شده است. از آنجا که این نقاط داده به ترتیب زمان اندیس‌گذاری می‌شوند، با نوعی توالی زمانی سروکار داریم. این مدل توجه تحلیلگرانِ کمّی مالی را در سراسر جهان جلب کرده است. بسیاری از آنها رابطه آشکار بین انباشت به جریان و قیمت بیت کوین را تأیید کرده‌اند.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

در این مقاله، مبانی مدل فعلی انباشت به جریان (S2F) را ثابت نگه می‌داریم و فقط زمان را حذف و سایر دارایی‌ها (نقره و طلا) را به آن اضافه می‌کنیم. این مدل جدید را «مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی» (S2FX) می‌نامیم. این مدل به ما کمک می‌کند با یک فرمول، دارایی‌های مختلفی نظیر طلا، نقره و بیت کوین را ارزش‌گذاری کنیم.

قبل از هر چیز، مفهوم گذار (انتقال) فاز را توضیح می‌دهیم. این مفهوم، خط فکری جدیدی را درباره بیت کوین و مدل انباشت به جریان به ما ارائه می‌دهد. گذار فاز نشان می‌دهد که چرا مدل S2FX تا این اندازه مهم است.

در ادامه توضیح خواهیم داد که مدل S2FX چیست، چطور کار می‌کند و نتایج آن چه معنایی دارند.

مفهوم گذار فاز

گذار فاز (Phase transition)، در درک مدل S2FX نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. هر چیزی در طی گذارهای فاز مربوط به خودش، ویژگی‌هایی کاملا متفاوت پیدا می‌کند. گذارها اغلب ناپیوسته هستند. سه نمونه مهم از گذار فاز عبارتند از:

۱. آب

۲. دلار ایالات متحده

۳. بیت کوین (BTC)

آب

نمونه کلاسیک گذار فاز، آب است. آب چهار فاز (حالت) مختلف را می‌پذیرد: جامد، مایع، گاز، تجزیه شده به صورت یون (یونیزه‌شده). همه اینها آب هستند، اما خواص آب در هر فاز، کاملا متفاوت است.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

دلار آمریکا

گذارهای فاز در امور مالی هم وارد می‌شوند. برای مثال، گذار دلار آمریکا از سکه طلا (یک دلار = ۳۷۱.۲۵ دانه نقره خالص = ۲۴ دانه طلا) به پول کاغذی با پشتوانه طلا (در قالب سکه طلایی که عندالمطالبه قابل‌پرداخت است) و سپس به پول کاغذی بدون پشتوانه (این اسکناس به عنوان پول قانونی رایج، برای همه پرداختنی‌ها و بدهی‌های دولتی و خصوصی به کار می‌رود) بوده است. با اینکه همه آنها دلار هستند، اما در هر فاز ویژگی‌های دلار کاملا تحول یافته است.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

بیت کوین

این امر درباره بیت کوین هم درست است. نیک کارتر و هاسو که دو فعال برجسته در صنعت ارز دیجیتال هستند، در مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۸ نشان دادند که چطور وضعیت بیت کوین با گذشت زمان تغییر یافته است.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

وضعیت‌های مختلف بیت کوین در نمودار کاملا پیوسته به نظر می‌رسند. با این حال، اگر این وضعیت‌ها را با نقاط عطف امور مالی (و بعد با اطلاعات مربوط به انباشت به جریان و قیمت آن) ترکیب کنیم، شبیه فازهایی با تحولات ناگهانی و غیرمنتظره هستند:

۱. فاز اثبات مفهوم: بعد از اوراق سفید (وایت پیپر) بیت کوین

۲. فاز پرداخت‌ها: پس از معادل‌سازی با دلار (۱ بیت کوین = ۱ دلار)

۳. فاز ای- گلد (طلای الکترونیکی): بعد از هاوینگ اول، تقریبا معادل با طلا (۱ بیت کوین = ۱ اونس طلا)

۴. فاز دارایی مالی: بعد از هاوینگ دوم (با ۱ میلیارد دلار تراکنش در روز، قانونی‌شدن آن در ژاپن و استرالیا و نیز بازارهای آتی در بازار بورس شیکاگو و بکت)

این سه نمونه از گذار فاز در آب، دلار آمریکا و بیت کوین، چشم‌انداز جدیدی را درباره بیت کوین و مدل انباشت به جریان ارائه می‌کنند. بنابراین نه تنها سری زمانی پیوسته آن که باید فازهای با تحولات ناگهانی را هم در نظر گرفت. در توسعه مدل S2FX، در هر فاز به بیت کوین به عنوان دارایی جدیدی نگاه می‌کنیم که خصوصیاتی کاملا متفاوت دارد. در مرحله بعد، به شناسایی گذارهای فاز بیت کوین و بررسی آنها به لحاظ کمّی می‌پردازیم.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

نمودار زیر، اطلاعات مربوط به انباشت به جریان بیت کوین و قیمت آن را که در مدل انباشت به جریان اصلی به کار می‌رود نشان می‌دهد. در نمودار می‌توان چهار خوشه یا «کلاستر» را به راحتی شناسایی کرد.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

این چهار خوشه در واقع همان گذارهای فاز را نشان می‌دهند که با گذر از هر یک از آنها، بیت کوین به دارایی جدیدی تبدیل شده است.

برای بررسی مقادیر کمّی این خوشه‌ها، می‌توان از به حداقل رساندن فاصله بین داده‌های ماهانه بیت کوین و خوشه‌ها استفاده کرد. ما برای این کار از یک الگوریتم ژنتیک (به حداقل رساندن فاصله مطلق) استفاده می‌کنیم. در آینده می‌توان درباره الگوریتم‌های خوشه‌بندی مختلف تحقیقات بیشتری انجام داد (برای مثال، الگوریتم خوشه‌بندی کی – میانگین).

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

هر یک از چهار خوشه شناسایی‌شده بیت کوین، ترکیب انباشت به جریان – ارزش بازارِ متفاوتی دارند که به نظر می‌رسد با هاوینگ‌ها و تغییر روایات بیت کوین سازگار است.

۱. مرحله «اثبات مفهوم» بیت کوین: انباشت به جریان ۱.۳ و ارزش بازار ۱ میلیون دلار

۲. بیت کوین به عنوان ابزار «پرداخت»: انباشت به جریان ۳.۳ و ارزش بازار ۵۸ میلیون دلار

۳. بیت کوین به عنوان «طلای الکترونیکی (دیجیتال)»: انباشت به جریان ۱۰.۲ و ارزش بازار ۵.۶ میلیارد دلار

۴. بیت کوین به عنوان «دارایی مالی»: انباشت به جریان ۲۵.۱ و ارزش بازار ۱۱۴ میلیارد دلار

این چهار خوشه نیز مانند آب و دلار نماینده چهار دارایی مختلف هستند که هر یک از آنها وضعیت و ویژگی‌های متفاوتی دارند. بیت کوین در مرحله اثبات مفهوم با انباشت به جریان ۱.۳ و ارزش بازار ۱ میلیون دلار و بیت کوین در مرحله‌ای که به عنوان دارایی مالی شناخته شده و انباشت به جریان آن ۲۵.۱ و ارزش بازار آن ۱۱۴ میلیارد دلار است، دو دارایی کاملا متفاوت از یکدیگر هستند.

حالا که بیت کوین را در هر گذار فاز به عنوان دارایی متفاوتی می‌بینیم، می‌توانیم دارایی‌های دیگری مانند نقره و طلا را هم به این مدل اضافه کنیم. به این ترتیب مدلی خواهیم داشت که برای چندین دارایی مختلف کار می‌کند. برای وارد کردن نقره و طلا، باید داده‌های انباشت به جریان و قیمت آنها را داشته باشیم. داده‌های مربوط به انباشت و جریان نقره و طلا را از آخرین تحلیل یان نیونهیس (Jan Nieuwenhuijs) برمی‌داریم و برای قیمت، از اطلاعات موجود در تریدینگ ویو (TradingView) در دسامبر ۲۰۱۹ استفاده می‌کنیم.

۵. انباشت به جریان نقره ۳۳.۳ (۹۰۰,۰۰۰ / ۲۷,۰۰۰ تن) و ارزش بازار ۵۶۱ میلیارد دلار

۶. انباشت به جریان طلا ۵۸.۳ (۱۹۰,۰۰۰ / ۳,۲۶۰ تن) و ارزش بازار ۱۰,۰۸۸ میلیارد دلار

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

این نمودار، چهار خوشه بیت کوین (به علاوه داده‌های ماهانه اصلی بیت کوین به عنوان چارچوب اصلی فرمول)، نقره و طلا را نشان می‌دهد. همان‌طور که می‌بینید، مشخصا یک خط مستقیم با برازش کامل را تشکیل می‌دهند.

برای ایجاد مدل انباشت به جریان جدید از تحلیل رگرسیون استفاده می‌کنیم. توجه داشته باشید تفاوت بزرگی که بین این مدل و مدل اصلی انباشت به جریان وجود دارد این است که در مدل جدید، انباشت به جریان و ارزش بازار طلا و نقره را هم در تحلیل رگرسیون وارد می‌کنیم. مدل انباشت به جریان جدید، ارتباطی معنادار را بین انباشت به جریان و ارزش بازار این شش دارایی (آزمون نسبت واریانس (آزمون اف) با p- مقدار پایین و ضرایب با p- مقدار پایین) نشان می‌دهد که برازشی کامل دارد (یعنی برازشی که در آن ضریب تعیین (R2) برابر است با ۹۹.۷%).

فرمول مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی، می‌تواند برای برآورد کردن ارزش بازار مرحله/ خوشه بعدی بیت کوین به کار رود (می‌دانیم که انباشت به جریان بیت کوین در سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ به ۵۶ خواهد رسید):

تریلیون دلار ۵.۵ = ۴.۱۱۶۷ ^ ۵۶ × (۱۲.۷۵۹۸)exp  = ارزش بازار

این به معنای آن است که قیمت بیت کوین، با توجه به موجودی آن در سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ که ۱۹ میلیون بیت کوین خواهد بود، به ۲۸۸ هزار دلار خواهد رسید.

همان‌طور که می‌بینید، پیش‌بینی قیمت بیت کوین با مدل جدید به شکل قابل‌توجهی بالاتر از قیمتی است که در مدل اصلی انباشت به جریان پیش‌بینی شده است (با استفاده از مدل اصلی، قیمت بیت کوین ۵۵ هزار دلار پیش‌بینی می‌شود). البته توجه داشته باشید که این مدل جدید هنوز در مراحل اولیه است و باید بررسی‌های بیشتری روی آن صورت گیرد.

اگرچه هنوز مشاهدات زیادی پیرامون این شش دارایی انجام نداده‌ایم، اما نتایج حاصل از مدل انباشت به جریان جدید بسیار ارزشمند است. من این مدل را به عنوان فرضیه اولیه و موقتی می‌دانم که برای تبدیل شدن به نظریه باید تحقیقات بیشتری روی آن انجام شود. تمرکز تحقیقات آینده باید روی اضافه کردن دارایی‌های بیشتر به این تحلیل باشد. البته باید توجه داشت که بیشتر دارایی‌ها مقادیر انباشت به جریان پایینی (1≥) دارند و نتایج جالبی به دست نخواهند داد. برخی دارایی‌ها هم هستند که انباشت به جریان بالایی دارند اما ارزش‌گذاری آنها بسیار پیچیده است (مثلا الماس را در نظر بگیرید؛ با وجود انباشت به جریان بسیار بالایی که دارد، برای ارزش‌گذاری آن باید عواملی مانند برش‌خوردگی، قیراط، رنگ‌های مختلف وحتی میزان درخشندگی آن را در نظر گرفت).

مدل انباشت به جریان جدید برخلاف مدل اصلی انباشت به جریان که امکان برون‌یابی را فراهم می‌کرد، به ما امکان درون‌یابی را می‌دهد. با مدل اصلی می‌توانستیم پیش‌بینی‌هایی را انجام دهیم که بیرون از محدوده داده‌ها قرار می‌گرفت، در حالی‌که مدل جدید به ما کمک می‌کند پیش‌بینی را در درون محدوده داده‌ها انجام دهیم.

مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی

نتیجه‌گیری

در این مقاله، مبانی مدل فعلی انباشت به جریان را ثابت نگه می‌داریم، اما زمان را حذف و دارایی‌های دیگر (طلا و نقره) را به آن اضافه می‌کنیم. این مدل جدید را مدل انباشت به جریان بیت کوین در ترکیب با چند دارایی می‌نامیم. این مدل امکان ارزش‌گذاری دارایی‌های مختلف مانند نقره، طلا و بیت کوین را فقط با یک فرمول فراهم می‌کند.

در این مقاله مفهوم گذار فاز را توضیح داده‌ایم. گذارهای فاز روش جدیدی را برای فکر کردن درباره بیت کوین و مدل انباشت به جریان آن ارائه می‌کنند. (در واقع گذار فاز بود که به پلن بی کمک کرد مدل انباشت به جریان را طوری تغییر دهد که بتوان از آن برای دارایی‌های دیگری هم استفاده کند.)

ضریب تعیینِ فرمول مدل انباشت به جریان در ترکیب با چند دارایی ۹۹.۷% است که نشان‌دهنده برازش کامل این فرمول است (ضریب تعیین یا R2عددی بین ۰ و ۱۰۰% است که معمولا هر چه به %۱۰۰ نزدیک‌تر باشد، نشان‌دهنده آن است که مدل داده‌ها را بهتر برازش می‌کند. البته این ضریب تنها عامل تعیین‌کننده نیست و برای نیکویی برازش یک معادله باید عوامل دیگری هم مدنظر قرار گیرند که در این مطلب نمی‌گنجد).

مدل انباشت به جریان جدید، ارزش بازار مربوط به فاز/ خوشه بعدی بیت کوین را برآورد می‌کند (انباشت به جریان بیت کوین در سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ به ۵۶ خواهد رسید) که دیدیم معادل ۵.۵ تریلیون دلار است. این به معنای آن است که قیمت بیت کوین (با توجه به ۱۹ میلیون بیت کوینی که در طی این سال‌ها خواهیم داشت) ۲۸۸ هزار دلار است. مدل جدید، با ثابت نگه‌داشتن حقایق شناخته‌شده از مدل انباشت به جریان اصلی، روش فکری جدیدی را درباره گذار بیت کوین به فاز پنجم ارائه خواهد کرد.

منبع: ارزدیــجیتال

دیدگاهتان را بنویسید