صندوق های سرمایه گذاری بورسی (ETF) جذابتر و پربازدهتر از سهام بورسی
ارزی(Arzee.ir) در این گزارش به بررسی بازدهی در صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس (ETF) در مقایسه با سهام برتر بازار سرمایه میپردازد.
بورس، تکرار نشدنی در سال 98
ورود نقدینگی بی سابقه و بسیار زیاد به بازار بورس در کنار رکوردشکنی در ثبت نام فعالان بازار سرمایه، وضعیتی تکرار نشدنی در بازدهی ها و رشد سهام شرکت ها ایجاد کرد.
شاید خوشبین ترین کارشناس بازار سرمایه نیز تصور نمی کرد که بعد از رشد بالای شاخص کل بورس در سال 98 اقبال عمومی به نبض اقتصادی کشورمان به حدی باشد که روزانه 20 هزار واحد افزایش در شاخص کل بورس کاملا طبیعی جلوه کند.
سهام شرکت های بورسی رکوردهای جدیدی در ارزش معاملات ثبت می کنند و به سرعت رشد می کنند. صف های خرید سنگین در نمادهای پر معامله کم و بیش پایدار شده است و اگر کسی قبلا دنبال سهمی با قدرت رشد مناسب می گشت، هم اکنون با جستجو در بین سهم های مختلف به دنبال سهمی میگردد که پتانسیل بازدهی بالاتری از سایر سهم ها داشته باشد.
در حالی که رشد شاخص کل بورس در سال 98 حدود 330 هزار واحد بود، مشاهده می شود که فقط از ابتدای سال 99 تاکنون (9 اردیبهشت99) شاخص کل بورس تهران 300 هزار واحد رشد کرده است.
این آمار نشان می دهد که سهم های بازار بورس همچنان برای سرمایه گذاران جذابیت دارند و دقیقا در همین جاست که نقش صندوق های سرمایه گذاری به عنوان نقطه اتصال مردم به بازار سرمایه رخ می نماید.
در ادامه به بررسی بازدهی پنج سهم پربیننده در روزهای اخیر و مقایسه آن با صندوق های سرمایه گذاری می پردازیم. البته باید توجه داشت که در این گزارش صرفا صندوق های ETF سهامی مورد بررسی قرار گرفته اند.
پربیننده ترین سهام بورسی در سال 99
سهام پربیننده توسط سازمان بورس مشخص می شوند و اطلاعات آن روزانه در سایت شركت مديريت فناوری بورس تهران نمایش داده می شود. این سهام معمولا بیشترین حجم معاملات و بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص می دهند.
میانگین رشد شاخص کل بورس در سال 99 تا امروز (9 اردیبهشت99) حدودا 60 درصد بوده است.
پنج سهم پربیننده ای که بررسی خواهیم کرد عبارت اند از:
- بانک ملت (وبملت)
- ذوب آهن اصفهان (ذوب)
- پالایش نفت بندرعباس (شبندر)
- صنايع پتروشيمي خليج فارس (فارس)
- فولاد مباركه اصفهان (فولاد)
بانک ملت (وبملت)
سهام بانک ملت رشد خود را از قبل از شروع سال 99 آغاز کرده بود و با شروع سال جدید و با توجه به رشد گروه بانکی در بورس، شتاب بیشتری گرفت. این سهم از ابتدای سال 99 تاکنون حدود 70% رشد کرده است و جزو برترین سهم های بازار بوده است.
ذوب آهن اصفهان (ذوب)
سهم ذوب با شروع سال 99 رشد پرقدرت خود را از سر گرفت و پس از حرکات خنثی و نزولی که داشت توانست 63% رشد کند. این سهم در بیشتر روزهای سال جزو سهام پربیننده در بازار فرابورس است. ذوب در گروه فلزات اساسی قرار دارد.
پالایش نفت بندرعباس (شبندر)
سهم شبندر که از گروه فرآورده های نفتی می باشد در همین مدت حدود 44% رشد را تجربه کرد.
صنايع پتروشيمي خليج فارس (فارس)
سهم فارس که در گروه محصولات شیمیایی قرار دارد رشد فوق العاده 85% را به ثبت رساند.
فولاد مباركه اصفهان (فولاد)
سهم فولاد نیز که در گروه فلزات اساسی جای دارد در همین زمان توانست 74% رشد کند.
بررسی بازدهی ها در گروه های پرتقاضا و مهم بازار سرمایه نشان می دهد که میانگین رشد سهم های پربیننده حدودا 67 درصد بوده است. حال به سراغ صندوق های سرمایه گذاری سهامی و قابل معامله در بورس می رویم و پنج صندوق ETF را بررسی میکنیم.
عملکرد صندوق های سرمایه گذاری بورسی (ETF) در سال 99
در بورس تهران 11 صندوق بورسی فعالیت می کنند که اختصاصا در سهام سرمایه گذاری می کنند. با مراجعه به صفحه صندوق های سرمایه گذاری میتوانید اسامی آن ها را ببینید. از این بین پنج صندوقی که بالاترین بازدهی ها را داشته اند انتخاب کرده ایم.
برترین صندوق های ETF عبارت اند از:
- هستی بخش آگاه (آگاس)
- سرو سودمند مدبران (سرو)
- تجارت شاخصی کاردان (کاردان)
- سپهر کاریزما (کاریس)
- افق ملت (افق ملت)
هستی بخش آگاه (آگاس)
صندوق هستی بخش آگاه از ابتدای سال99 تا به امروز (9 اردیبهشت99) حدود 97% افزایش قیمت در واحد های سرمایه گذاری خود را تجربه کرده است.
سرو سودمند مدبران (سرو)
صندوق سرو سودمند مدبران نیز عملکرد مشابهی داشت و 97% بازده کسب کرد.
سپهر کاریزما (کاریس)
صندوق سپهر کاریزما توانست 89% بازدهی را به ثبت برساند.
تجارت شاخصی کاردان (کاردان)
صندوق تجارت شاخصی کاردان که برای تبعیت از شاخص کل پدید آمده است و از نوع صندوق های شاخصی است، بازدهی 95% داشت. نکته جالب آن است که شاخص کل در همین مدت تنها 60 درصد رشد کرده است ولی این صندوق که قرار است عملکرد شاخص کل را منعکس کند، 35 درصد بیشتر رشد کرده است.
افق ملت (افق ملت)
صندوق افق ملت نیز با 83% بازدهی در رده پنجم برترین صندوق های بورسی تا به امروز ایستاد.
با یک محاسبه ساده می شود دریافت که میانگین بازدهی در برترین صندوق های ETF سهامی حدودا 92 درصد بوده است. این عدد در مقایسه با سهم هایی که پیشتر مورد بررسی قرار گرفت اختلاف 25 درصدی را نشان می دهد.
چرا ETF ها اینقدر رشد کردند؟
افزایش بازدهی صندوق های ETF نسبت به سهام موجود در بازار بورس دو دلیل عمده دارد. دلیل اول پرتفوی سهام این صندوق ها و مدیریت حرفه ای متخصصان آن ها در معاملات سهام است. طبیعی ست که با افزایش قیمت سهم ها در بازار بورس، ارزش صندوق نیز بالاتر می رود.
دلیل دوم تقاضای سرمایه گذاران برای خرید واحد های این نوع صندوق هاست. صندوق های ETF که تا پیش از این برای بعضی افراد ناشناخته بودند، مطرح شدند و بسیاری از سرمایه گذاران به دلیل جذابیتی که در ماهیت این نوع صندوق ها نهفته است، ترجیح داده اند به شکل غیر مستقیم و با خرید واحد های سرمایه گذاری این نوع صندوق ها وارد بازار بورس شوند.
اخیرا دولت اعلام کرده است که قصد دارد سهام بعضی از شرکت هایش را در قالب صندوق ETF به نام ” واسطهگری مالی یکم” عرضه کند. بنابراین یکی از علل افزایش خیره کننده ارزش دارایی ها در صندوق های ETF شناخته شدن و جا افتادن آن در بین اهالی بازار سرمایه است.

البته به جز این دو دلیل می توان به موارد دیگری نیز اشاره کرد.
یکی دیگر از دلایل افزایش بالای بازدهی روزانه در صندوق های ETF عدم محدودیت در میزان نوسان آن هاست. همان طور که در آموزش های بورس ارزی(Arzee.ir) آمده است، میزان تغییرات در سهام شرکت های بورسی، مثبت و منفی 5 درصد است. به این معنی که هر سهم 100 تومانی به میزان مثبت 5 درصد (105 تومان) و منفی 5 درصد (95 تومان) می تواند نوسان داشته باشد. همین امر موجب بروز صف خرید یا صف فروش می شود. در این صورت بسیاری از کسانی که مایلند در این شرایط سهمی را بخرند ممکن است گرفتار صف های خرید شوند و هیچ سهمی را معامله نکنند.
صندوق های ETF با حل کردن این مشکل به یاری سرمایه گذاران آمده است. صندوق های سرمایه گذاری بورسی محدودیت نوسانی از نظر میزان افزایش یا کاهش در یک روز ندارند. به همین دلیل است که رشد های روزانه بیش از 5 درصد در روزهای رویایی بورس در صندوق های ETF دیده می شود.
مزیت بسیار مهمی که صندوق های ETF از آن برخوردارند وجود رکن بازارگردان در این صندوق هاست. وظیفه بازارگردان در صندوق های ETF این است که اجازه دخالت سفته بازان را در صندوق ندهند و با هدایت قیمت واحد های سرمایه گذاری، تعادل را در بازار حفظ کنند.
مزیت دیگر در صندوق های ETF آن است که قانون حجم مبنا برای این صندوق ها صدق نمی کند و حجم مبنا برای تمام صندوق های سهامی برابر با یک می باشد.
مدیریت سرمایه در صندوق های ETF برای سرمایه گذار راحت تر می شود و بسیاری از ریسک های سرمایه گذاری را پوشش می دهد. این عوامل باعث شد که تقاضا برای خرید واحد های صندوق های ETF زیاد شود و قیمت واحد های سرمایه گذاری افزایش چشمگیری پیدا کند.
بهترین انتخاب برای سرمایه گذاری در سال 99 چیست؟
در این شرایط ریسک سرمایه گذاری چه در صندوق های ETF و چه در سهام شرکت های بورسی بسیار بالا به نظر می رسد.
در این جا نظرات دو کارشناس اقتصادی را آورده ایم تا با دیدگاهی عمیق تر بتوان وضعیت فعلی را سنجید و راهکار مناسب را انتخاب کرد.
دکتر علی سعیدی، معاون سابق اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و استاد دانشگاه در برنامه “گفتگوی اقتصادی” از شبکه رادیویی گفتگو عنوان کرد:
“مهم ترین آفت بورس در همه کشورهای دنیا این است که مردم مستقیماً سهام را خرید و فروش کنند چراکه افزایش مراجعه اشخاص حقیقی به بازار بورس باعث متضرر شدن آنها خواهد شد.
بهترین کار این است که سرمایه گذاران از طریق صندوق های سهمی وارد بازار بورس شوند چراکه به جای فرد سرمایه گذار، این صندوق سبدی از بهترین سهم ها را انتخاب خواهد کرد و کارمزد مختصری هم دریافت می کند.
اگر حضور مردم در بازار سرمایه مدیریت نشود و نقدینگی ها به جای حرکت به سمت تولید صرف سفته بازی شوند عواقب ناخوشایندی به همراه خواهد داشت.“
همچنین بهنام بهزادفر، مدیر آموزش و فرهنگ سازی شرکت خدمات بورس در اظهاراتی بیان داشت:
“اگر کسی به تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، گزارش خوانی شرکت ها، تهدیدهای مالی و رفتاری توجه داشته باشد، می تواند سرمایه خود را در برابر نوسانات بازار در امان داشته باشد. اگر نه حتما باید به سمت سرمایه گذاری غیر مستقیم برود و از طریق صندوق های سرمایه گذاری یا سبدگردانی اقدام به خرید و فروش سهم کند.
در سرمایه گذاری غیر مستقیم متخصصین مالی به جای افراد خرید و فروش می کنند. آن ها از آخرین تئوری های مدیریت دارایی آگاهی دارند و در نتیجه می توانند دارایی ها را به شکل بهینه ای مدیریت کنند.“
برگرفته از سیگنــال