2024/09/07

ارزی

اخبار، تحلیل و بررسی اقتصادی و بازار بورس و ارزهای دیجیتال

آیا بیت کوین طراحی شده است تا قیمتش هر چهار سال یکبار رشد کند؟

آیا بیت کوین طراحی شده است تا قیمتش هر چهار سال یکبار رشد کند؟

آیا بیت کوین طراحی شده است تا قیمتش هر چهار سال یکبار رشد کند؟

«طلای دیجیتال»، یکی از قوی‌ترین روایاتی است که «ارزش بیت کوین» را به خوبی توضیح می‌دهد. عرضه‌ محدود و مدل ضدتورمی بیت کوین، خصوصیات فیزیکی طلا را تداعی می‌کند. طلایی که به طور تاریخی به عنوان یک منبع ارزش و پوششی در برابر شوک‌ها و نوسانات بازار عمل کرده است. در حالی که اقتصاد‌ها تحت فشار کووید-۱۹ متزلزل شده‌اند و بازار‌های سنتی شروع به فرو‌پاشی کرده‌اند، بسیاری از طرفداران روایت طلای دیجیتال به دنبال اعتبار بخشیدن بر ادعای خود بودند. حرکت بیت کوین هم‌سو با دارايی‌هایی مانند طلا که در دوران پرریسک بیشتر خریداری می‌شوند و در خلاف جهت با سهام و اوراق قرضه است. این همان اعتباری بود که طرفداران بیت کوین به دنبال آن بودند.

البته رفتار بیت کوین در اکثر روز‌های دو ماه اخیر، براساس این تحلیل پیش نرفته است. در عوض، بیت کوین مانند یک دارایی ریسکی عمل کرده و حتی با نوسانات بیشتر در قیمت، هم‌سو با شاخص‌های معیاری چون S&P500 حرکت کرده است.

با این حال، اول ماه می (اواسط اردیبهشت)، شاهد بودیم که ارزش بیت کوین ۱۴ درصد افزایش یافت، در حالی که S&P500 با افت شاخص و نموداری قرمز به کار خود پایان داد. این اتفاق در حالی روی داده است که هاوینگ سوم بیت کوین به تازگی اتفاق افتاده است. با توجه به اینکه هاوینگ برای کاهش نرخ ورود بیت کوین‌های جدید به بازار طراحی شده است، آیا می‌توان گفت که حرکت اخیر بیت کوین از اثرات هاوینگ بر قیمت بوده یا آغاز یک روند صعودی بزرگ‌تر است؟

مدیوم در مقاله‌ای به بررسی مدل عرضه بیت کوین و تاثیرش بر ارزش این طلای دیجیتال می‌پردازد. در ادامه با استفاده از این مقاله، تاثیر هاوینگ و مدل عرضه کاهشی بیت کوین بر وضعیت این ارز دیجیتال را بررسی خواهیم کرد.

چگونگی تأثیر هاوینگ بر قیمت بیت کوین

به لحاظ تاریخی، هاوینگ در سال‌های بعد از وقوع، باعث تأثیرات چشمگیری بر قیمت شده است. با این حال، با وجود کمبود تعداد داده‌های تجربی و افزایش توجه‌ها به این دارایی، بحث‌های زیادی در رابطه با اینکه آیا کاهش عرضه‌ی بیت کوین (هاوینگ)، پیش از وقوع بر قیمت اثر گذاشته یا خیر، وجود دارد. یا این که آیا هاوینگ رویدادی بدیع است که در سال (های) آتی تأثیرات قابل‌توجهی بر قیمت خواهد گذاشت؟

آیا بیت کوین طراحی شده است تا قیمتش هر چهار سال یکبار رشد کند؟

این دید‌گاه که هاوینگ، پیش از وقوعش بر قیمت اثر گذاشته، توسط مفسرانی مانند نیک کارتر (Nic Carter)، تحلیلگر مالی، مطرح شده است. کارتر بر این باور است که بازار بیت کوین به اندازه‌ی کافی بالغ شده است تا سرمایه‌گذاران حرفه‌ای بتوانند با کشف تمام اطلاعات مربوط و لازم، تصمیمات سرمایه‌گذاری خود را اتخاذ کنند. یکی از مطرح‌ترین مخالفین این ایده، پلن‌بی (PlanB) است که مدل انباشت به جریانِ ارائه‌شده از سوی او، رشد چشمگیری را برای بیت کوین پیش‌بینی می‌کند. این مدل، میزان در گردش یک دارایی یا کالا را با میزان عرضه‌ جدید به بازار مقایسه می‌کند و در گذشته رشدهای قیمتی بزرگ را به درستی پیش‌بینی کرده است.

در دو ماه منتهی به هاوینگ سال ۲۰۱۶، که در ۹ جولای (۱۹ تیر ۹۵) اتفاق افتاد، قیمت بیت کوین با ۴۴ درصد رشد به حوالی ۶۵۰ دلار رسید و پس از آن به ۶۳۰ دلار کاهش یافت. محدوده‌ای که قیمت برای چهار ماه در آن شناور ماند و سپس رشد بسیار عظیمی را تجربه کرد و به بالا‌ترین سطح پیشین خود رسید. با ادامه‌ی روند به سوی ۲۰٬۰۰۰ دلار، این سطح در‌هم شکسته شد. اما این بار، معامله‌گران گاوی بازار به دنبال نشانه‌های دل‌گرم‌کننده از بازار‌های آنی (نقدی) خواهند بود؛ چراکه در طلب موفقیت‌های پس از هاوینگی هستند که پیش از این تجربه کرده‌اند.

رشد بازار‌های نقدی و افت معاملات دارای اهرم

در ماه آوریل (فروردین) با نزدیک‌تر شدن به هاوینگ بیت کوین و همچنین افت بازارهای مالی به دلیل شیوع ویروس کرونا، معاملات دارای اهرم به وضوح از بازار کنار گذاشته شدند. داده‌ها حاکی از آن است که رشد بازار پیش از وقوع هاوینگ، تا حد زیادی توسط بازار‌های نقدی هدایت شده بود. براساس داده‌های پلتفرم اسکیو (Skew) که در زیر آمده است، حجم قراردادهای آتی باز (Open Interest) بیت کوین در صرافی بیتمکس (BitMex) به پایین‌تر از ۵۰٬۰۰۰ بیت کوین سقوط کرده است. این رقم، تنها یک سوم از قرارداد‌های آتی باز این صرافی در سال گذشته است.

آیا بیت کوین طراحی شده است تا قیمتش هر چهار سال یکبار رشد کند؟

از آنجا که بیتمکس عمدتاً برای سفته‌بازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌توان نتیجه گرفت که تعداد زیادی از تازه‌‌واردان بازار در حال خرید بیت کوین با اهرم کوچک‌تر هستند. این موضوع نشان می‌دهد که این افراد، ارز خود را برای مدت طولانی‌تری نگه‌داری می‌کنند و بیت کوین‌های بیشتری را از چرخه‌ی در دسترس خارج می‌کنند. هاوینگ با نصف کردن عرضه‌ی بیت کوین، این توانایی را دارد که تعداد سرمایه‌گذاران طولانی‌مدت را افزایش دهد.

بیش از نیمی از بیت کوین‌های در چرخه، در دو سال اخیر جا‌به‌جا نشده‌اند. این امر نشان می‌دهد که حتی در صورت رشد چشمگیر حجم معاملات در بازار‌های مشتقات، بخش قابل‌توجهی از فعالان بازار دیدگاهی بلندمدت دارند. رشد بیت کوین در آوریل و می به احتمال زیاد نشان‌دهنده‌ی تغییر رویه سرمایه‌گذاران به سمت خرید بیت کوین و نگه‌داری آن بوده است.

بیت کوین نه تنها فعالیت خود را در کنار کلاس‌های دارایی سنتی ادامه می‌دهد، بلکه به عنوان پیشرو بلامنازع بازار ارزهای دیجیتال، جایگاه خود را تحکیم می‌کند. طی صعود ۲۹ آوریل (۱۰ اردیبهشت)، بیت کوین به سقف تاریخی میزان تسلط خود بر بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷ (نزدیکی ۷۵ درصد) رسید. ساخته‌ی ساتوشی در حال جذب حداکثری جریان سرمایه به سوی بازار ارز‌های دیجیتال است.

در حالی که هاوینگ، ویژگی‌های ضد‌تورمی بیت کوین را به خصوص در مقایسه با اجرای بی‌سابقه‌ی محرک‌های مالی و پولی در سراسر جهان تقویت می‌کند، تنها زمان مشخص می‌کند که آیا این موارد برای آغاز یک روند صعودی دیگر توسط بیت کوین کافی خواهند بود یا خیر.

منبع: ارزدیــجیتال

دیدگاهتان را بنویسید