2025/07/10

ارزی

اخبار، تحلیل و بررسی اقتصادی و بازار بورس و ارزهای دیجیتال

۱۲ علامت پرکاری تیروئید که نباید آن‌ها را نادیده بگیرید

۱۲ علامت پرکاری تیروئید که نباید آن‌ها را نادیده بگیرید

تیروئید غده‌ای پروانه‌ای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. هورمون تیروئید نقش مهمی در تنظیم متابولیسم و استفاده از انرژی دارد و تقریبا روی تمام اندام‌های بدن اثر می‌گذارد. پرکاری تیروئید یا تیروئید غیرفعال زمانی رخ می‌دهد که غده‌ی تیروئید هورمون خیلی کمی تولید می‌کند. سطح پایین هورمون تیروئید می‌تواند منجر به علائم و نشانه‌های مختلفی از جمله مشکلات گوارشی و خشکی پوست شود.

در مراحل اولیه‌ی این عارضه ممکن است متوجه هیچ علامت خاصی نشوید. با این حال پرکاری تیروئید اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به عوارض خطرناکی مثل ناباروری و بیماری قلبی شود. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ تصمیم داریم شما را با ۱۲ علامت پرکاری تیروئید آشنا کنیم. همچنین درباره‌ی روش‌های طبیعی برای کنترل این عارضه و زمان مراجعه به پزشک اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

علائم پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید خود را با بعضی از علائم نشان می‌دهد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

۱. خستگی

خستگی یکی از رایج‌ترین علامت‌های پرکاری تیروئید است. بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه گزارش می‌کنند که مدام بی‌حال و خسته هستند و نمی‌توانند به کارهای روزمره‌ی خود رسیدگی کنند. این خستگی بدون توجه به میزان خواب شبانه یا چرت روزانه بروز می‌کند. درمان پرکاری تیروئید معمولا سطح انرژی و عملکرد بیماران را بهبود می‌بخشد.

۲. افزایش وزن

هورمون‌های تیروئید به بدن در تنظیم وزن، غذای مصرفی و متابولیسم چربی یا قند کمک می‌کنند.

 افرادی که سطح پایینی از هورمون تیروئید را دارند، دچار افزایش وزن و بالا رفتن شاخص توده‌ی بدنی می‌شوند. حتی پرکاری تیروئید خفیف هم ممکن است احتمال ابتلا به افزایش وزن و چاقی را بالا ببرد‌. افراد مبتلا به این عارضه معمولا پف صورت و افزایش وزن را در ناحیه‌ی شکم یا سایر نواحی بدن تجربه می‌کنند‌.

۳‌. درد عضلانی و مفصلی

پرکاری تیروئید می‌تواند عضلات و مفاصل را به روش‌های مختلف تحت تأثیر قرار دهد و منجر به عوارض زیر شود.

  • درد
  • سفت شدن
  • متورم شدن
  • ضعف

محققان همچنین بین اختلالات تیروئید و آرتریت روماتوئید ارتباط برقرار کرده‌اند. عارضه‌ی ذکر شده یک نوع بیماری خودایمنی است که باعث تورم دردناک مفاصل می‌شود. درمان هر دو عارضه به مدیریت علائم کمک خواهد کرد.

۴‌. بروز تغییراتی در خلق‌وخو و حافظه

پرکاری تیروئید در صورتی که درمان نشود، علائم زیر را به همراه خواهد داشت.

  • اضطراب
  • افسردگی
  • بی‌تفاوتی و از دست دادن اشتیاق
  • مختل شدن عملکرد حافظه
  • کاهش سطح هوشیاری و تمرکز
  • خلق‌وخوی بد
  • کاهش سرعت تفکر و صحبت کردن

این علائم می‌توانند به این دلیل رخ دهند که مغز برای درست عمل کردن به هورمون‌های تیروئید نیاز دارد. تحقیقات نشان می‌دهند که سطح پایین هورمون تیروئید می‌تواند باعث بروز تغییراتی در ساختار و عملکرد مغز شود. این تغییرات بعد از درمان پرکاری تیروئید برطرف می‌شوند.

۵‌. احساس سرما

احساس سرما از نشانه‌های پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید می‌تواند سرعت سوخت‌وساز بدن را کاهش دهد که این موضوع منجر به پایین آمدن دمای بدن می‌شود. افرادی که سطح پایینی از هورمون تیروئید را دارند، ممکن است همیشه احساس سرما کنند و تحملشان نسبت به سرما کاهش پیدا کند. این احساس سرما می‌تواند دائمی باشد و بیمار آن را حتی در مکان‌های گرم یا طی فصل تابستان هم تجربه کند.

افراد مبتلا به پرکاری تیروئید گزارش می‌کنند که دست و پایشان سرد می‌شود. با این حال این علامت مختص پرکاری تیروئید نیست و عارضه‌های دیگر از جمله کم‌خونی (آنمی) یا مشکلات در گردش خون هم می‌توانند باعث بروز آن شوند.

۶. یبوست

هضم یکی دیگر از عملکردهای بدن است که سرعت آن در اثر ابتلا به پرکاری تیروئید کاهش پیدا می‌کند. نتایج مطالعات نشان می‌دهند که تیروئید غیرفعال می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در فعالیت معده، روده‌ی کوچک و روده‌ی بزرگ شود. این تغییرات گوارشی باعث می‌شوند افراد یبوست را تجربه کنند.

پزشکان معمولا یبوست را عارضه‌ای تعریف می‌کنند که منجر به کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع می‌شود و خشک‌ و سفت شدن مدفوع را به دنبال دارد.

۷. سطح بالای کلسترول

هورمون تیروئید نقش حیاتی در برطرف کردن کلسترول اضافی از بدن توسط کبد دارد. سطح پایین هورمون تیروئید باعث می‌شود کبد برای انجام این عملکرد دچار مشکل شود که این موضوع افزایش سطح کلسترول خون را به دنبال دارد. تحقیقات نشان می‌دهند که تقریبا ۱۳ درصد از افرادی که کلسترول بالایی دارند، دچار پرکاری تیروئید هم هستند.

در نتیجه متخصصان توصیه می‌کنند که پزشکان افراد مبتلا به کلسترول بالا را برای ابتلا به پرکاری تیروئید معاینه کنند. درمان مشکلات تیروئید ممکن است سطح کلسترول خون را حتی در افرادی که داروهای کاهش‌دهنده‌ی کلسترول مصرف نمی‌کنند، پایین بیاورد.

۸. کاهش ضربان قلب

ضربان قلب افراد مبتلا به پرکاری تیروئید کاهش پیدا می‌کند. سطح پایین هورمون تیروئید می‌تواند قلب را به روش‌های دیگر هم تحت تأثیر قرار دهد که در ادامه آورده به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

  • تغییر در فشار خون
  • تغییر در ریتم قلب
  • کاهش خاصیت کشسانی قلب

کاهش ضربان قلب که به آن برادی‌کاری هم گفته می‌شود، می‌تواند منجر به علائمی مثل ضعف، گیجی و مشکلاتی در نفس کشیدن شود. اگر این عارضه را درمان نکنید، دچار عوارض جانبی خطرناک مثل فشار خون بالا یا پایین، همچنین نارسایی قلبی می‌شوید.

۹. ریزش مو

درمان نکردن اختلالات تیروئیدی از جمله پرکاری تیروئید می‌تواند باعث ریزش مو شود. علت این موضوع این است ‌که هورمون‌های تیروئید برای رشد و سلامت فولیکول‌های مو ضروری هستند‌. پرکاری تیروئید ممکن است باعث ریزش مو در ناحیه‌ی کف سر، ابرو، پا و سایر نواحی بدن شود‌. افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آلوپسی قرار دارند که یک نوع بیماری خودایمنی است و منجر به ریزش موی سکه‌ای می‌شود.

۱۰. خشکی پوست و ضعیف شدن مو و ناخن

خشکی پوست و ضعیف شدن مو و ناخن

تیروئید غیرفعال به روش‌های مختلف پوست را تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث بروز علائم زیر می‌شود.

  • خشکی پوست
  • رنگ‌پریدگی
  • نازک و پوسته پوسته شدن پوست

افراد مبتلا به پرکاری تیروئید همچنین ممکن است خشک و شکننده شدن مو یا نازک شدن ناخن‌ها را تجربه کنند. با شروع درمان پرکاری تیروئید علائم ذکر شده معمولا برطرف می‌شوند.

۱۱. گواتر

گواتر عارضه‌ای است که منجر به بزرگ شدن غده‌ی تیروئید می‌شود و به شکل تورم در ابتدای گردن بروز پیدا می‌کند. از جمله علائم گواتر می‌توانیم به سرفه، مشکلاتی در نفس کشیدن، تورم، همچنین گرفتگی صدا اشاره کنیم.

بسیاری از مشکلات تیروئیدی از جمله کمبود ید، بیماری هاشیموتو و تیروئیدیت می‌توانند باعث گواتر شوند‌. تیروئیدیت عارضه‌ای است که باعث آسیب دیدن غده‌ی تیروئید می‌شود و تولید هورمون کافی توسط این غده را متوقف می‌کند.

۱۲. تغییراتی در قاعدگی

افرادی که تیروئید غیرفعال دارند، ممکن است پریود سنگین یا نامنظم را تجربه کنند. پرکاری تیروئید به این دلیل باعث علائم ذکر شده می‌شود که هورمون‌های اثرگذار در قاعدگی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

روش‌های طبیعی برای کنترل پرکاری تیروئید

برای کنترل پرکاری تیروئید می‌توانید از روش‌های طبیعی کمک بگیرید؛ البته باید قبل از این کار حتما با پزشک مشورت کنید. در ادامه ۵ روش طبیعی برای پرکاری تیروئید آورده شده است.

۱.سلنیوم

مصرف سلنیوم ممکن است برای افرادی که دچار بعضی از مشکلات تیروئیدی هستند مفید باشد‌؛ البته این کار فقط باید بعد از مشورت با پزشک انجام شود. محققان عنوان می‌کنند که کمبود یا وجود بیش از حد سلینوم در خون ممکن است نتایج بدی را به همراه داشته باشد. از مصرف خودسرانه‌ی مکمل‌های سلنیوم اجتناب کنید، چون می‌توانند خطرناک باشند.

  • از سلنیوم و فواید حیرت‌آور آن برای سلامتی چه می‌دانید؟

۲. ویتامین دی

کمبود ویتامین دی با شدت ببماری هاشیموتو در ارتباط است. برای دریافت ویتامین دی می‌توانید مواد غذایی حاوی آن را در رژیم غذایی خود جای دهید یا بعد از مشورت با پزشک مکمل‌های آن را مصرف کنید. از قرار گرفتن در معرض نور خورشید که منبع طبیعی ویتامین دی است، غفلت نکنید.

  • ۱۳ ماده‌ی غذایی سرشار از ویتامین D

۳. مکمل زردچوبه و امگا ۳

مکمل زردچوبه و امگا ۳

بعضی از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید ممکن است تغییراتی را در روده‌ی کوچک احساس کنند. افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی هستند، می‌توانند از مکمل‌هایی مثل مکمل زردچوبه که حاوی دست‌کم ۵۰۰ میلی‌گرم کورکومین است، همچنین مکمل امگا ۳ برای بهبود التهاب کمک بگیرند.

  • ۱۷ خاصیت اسیدهای چرب امگا ۳ بر اساس پژوهش‌های علمی

۴. مکمل ب کمپلکس یا ب ۱۲

اگر دچار پرکاری تیروئید هستید، احتمالا کمبود ویتامین ب ۱۲ هم دارید. کمبود ویتامین ب ۱۲ می‌تواند باعث شود دچار احساس خستگی، ضعف و گیجی شوید. اگر دچار کمبود ویتامین ب ۱۲ باشید، پزشک ممکن است توصیه کند مکمل ب ۱۲ را مصرف ‌کنید. مکمل ب ۱۲ می‌تواند به مدیریت بعضی از علائم ذکر شده کمک کند؛ با این حال به‌تنهایی پرکاری تیروئید را درمان نمی‌کند.

  • هر آنچه باید درباره‌ی انواع مختلف ویتامین B بدانید

۵. روغن‌های اسانسی اسطوخودوس یا چوب صندل

بسیاری از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید گزارش کرده‌اند که روغن‌های اسانسی به مدیریت علائمشان کمک می‌کند؛ با این حال تحقیقات کافی برای تأیید این ادعا وجود ندارد. روغن‌های اسانسی اسطوخودوس و چوب صندل می‌توانند اضطراب را کاهش دهند و باعث شوند احساس آرامش کنید‌. این موضوع ممکن است به شما در مبارزه با ناآرامی و بی‌خوابی کمک کند که هر دو از علائم پرکاری تیروئید محسوب می‌شوند.

زمان مراجعه به پزشک

اگر خستگی بدون دلیل یا دیگر علائم ذکر شده را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. پرکاری تیروئید اگر درمان نشود، می‌تواند منجر به عوارض جدی مثل ناباروری، چاقی و بیماری قلبی شود‌. پزشک می‌تواند برای بررسی سطح هورمون تیروئید از بیمار آزمایش خون بگیرد. درمان پرکاری تیروئید شامل مصرف هورمون‌ تیروئید مصنوعی می‌شود. اگر این داروها در دوز مناسب مصرف شوند، ایمن و اثرگذار هستند.

کلام آخر

پرکاری تیروئید یک عارضه‌ی رایج است که در آن غده‌ی تیروئید هورمون کمی تولید می‌کند. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی علائم پرکاری تیروئید صحبت کردیم و در پایان هم روش‌های طبیعی برای کنترل این عارضه را در اختیارتان قرار دادیم.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: health line, medical news today, medical news today

دیدگاهتان را بنویسید