بازگشت خاموشیهای پراکنده به شهرها
اعتماد/ با تایید رکوردزنی مصرف برق و کسری برق تولیدی در کشور، حالا خاموشیهای پراکنده نیز به برخی شهرها و شهرستانها بازگشته است. درست در روزهای اوج گرما که مشکلاتی را برای همه به وجود آورده است مسوولان صنعت برق با اذعان به کسری تولیدی راهکارهایی چون کاهش حداکثری روشنایی اتاقها و استفاده از نور طبیعی در راهروها و سالنهای منازل و ادارات، استفاده از کولرهای آبی در دور کند و تا حد امکان استفاده نکردن از کولرهای گازی یا در صورت اجبار تنظیم دمای آنها در دمای بالای ۲۶ درجه و بالاتر را توصیه کردهاند و گفته شده در صورت رعایت نکردن مصرف، برق ادارات پرمصرف نیز قطع خواهد شد.
مصرف برق از تولید پیشی گرفت
مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق روز گذشته اعلام کرد: در حالی که نیروگاههای کشور توان تولید ۵۴ هزار مگاوات برق را دارند که فاصله تقاضای مورد نیاز برق با توان تولیدی نیروگاهها باید از طریق طرحهای مدیریت مصرف جبران شود. وی از مشترکان خواست که به منظور جلوگیری از بروز اختلال در شبکه، در ساعات اوج مصرف برق (۱۲ تا ۱۸) از به کار بردن وسایل پرمصرف برقی مانند اتو، لباسشویی، جاروبرقی و… خودداری کنند، سخنگوی صنعت برق در عین حال از کشف و شناسایی بیش از ۲۶۰۰ دستگاه غیرمجاز رمزارز در چند روز گذشته خبر داد و گفت: در مجموع از سال گذشته تاکنون ۱۸۴ هزار و ۶۷۵ دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز شناسایی شده است که مصرف برق آنها معادل ۵۴۴ مگاوات بود.
حسین محسنی، استاد دانشکده برق در خصوص خاموشیهای اخیر در کشور معتقد است؛ دلیل اصلی این خاموشیها به میزان تولید برق برمیگردد و اینکه متاسفانه طی سالهای اخیر سرمایهگذاری چندانی در این حوزه صورت نگرفته است. این کارشناس حوزه برق به «اعتماد» گفت: همه افرادی که دستاندرکار این بخش هستند انتظار داشتند که میزان مصرف از میزان تولید پیشی بگیرد و در نتیجه خاموشیها در کشور روز به روز بیشتر شد.
رویکرد متفاوت دولت نهم و دهم
به صنعت برق
محسنی خاطرنشان کرد: در دولتهای نهم و دهم نگاه به وزارت نیرو تغییر کرد و از آن زمان گفته شد اوضاع برق در کشور مناسب است و نیروگاههای برق را هم به دلیل بدهیهایش فروختند و قیمتها را هم بالا بردند. محسنی با بیان اینکه سال گذشته نیز این خاموشیها صورت میگرفت اما مردم متوجه آن نمیشدند، افزود: سال گذشته بیشترین خاموشی در بخش کارخانجات و واحدهای تولیدی انجام میشد، این در حالی است که امسال به دلیل کمبود تولید جز کارخانجات برق خانهها را هم قطع میکنند البته مسوولان اعلام کردند که پیش از انتخابات برق تهرانیها را قطع نخواهند کرد هر چند برق شهرستانها همچنان قطع میشود اما بعد از انتخابات برق تهرانیها هم احتمالا قطع خواهد شد. این کارشناس حوزه برق در واکنش به پیشی گرفتن مصرف برق نسبت به تولید آن تصریح کرد: در حالی که توان تولید ۵۴ هزار مگاوات برق در کشور وجود دارد اما میبینیم که بیش از ۵۹ هزار مگاوات مصرف برق داریم و همین میزان کمبود حدود ۵ هزار مگاواتی باعث خاموشیهای اخیر شده است. این کارشناس حوزه برق ادامه داد: پیک برق مهم است و در ساعاتی که مصرف زیاد است مشکل برق به وجود میآید، در شرایط کنونی چارهای جز این خاموشیها نیست اما متاسفانه مردم دیگر اعتمادی به درخواستهای مسوولان دولتی در خصوص رعایت الگوی مصرف ندارند ضمن اینکه برخی از مردم پس از این خاموشیها گمان کردند که ممکن است این قطع شدن برق به دلیل یک هدف سیاسی باشد در صورتی که اصلا این طور نیست.
تبادل برق در دنیا رایج است
این استاد دانشکده برق با بیان اینکه برق بین کشورهای مختلف در دنیا تبادل میشود، خاطرنشان کرد: در بخشهای مرزی کشورما نیز تبادل برق صورت میگیرد به عنوان مثال از مشهد تا کرمانشاه حدود سه ربع اختلاف ساعت وجود دارد یعنی زمانی که در مشهد که شرقیترین قسمت کشور است چراغها روشن میشود در کرمانشاه که غربیترین شهر است هنوز هوا روشن است پیک برق خراسان یک ساعت و ربع زودتر از پیک برق در غرب کشور است بنابراین این ارتباط باعث میشود تا این دو پیک روی هم نیفتند و ممکن است در ساعتهایی از افغانستان در شرق و از عراق در غرب برق صادر و وارد شود. او با بیان اینکه یکی از محسنات برق این است که در یک حوزه بزرگتر و بین کشورها تقسیم میشود، گفت: کل اروپا با هم یک شبکه هستند البته در آنجا نرخ برق آزاد خرید و فروش میشود اما ارتباط با همسایه داشتن برای همه کشورها به صرفه است به عنوان مثال افغانستان نسبت به عراق زمان زودتری به برق نیاز دارد و در شرایط عادی ممکن است عراق یک ساعت به ایران برق بدهد و یک ساعت دیگر از ایران برق بگیرد.
تعرفه پایین و هدررفت برق در ایران
او با بیان اینکه هدررفت برق در ایران بسیار زیاد است، گفت: به دلیل قیمت پایین برق در ایران این انرژی بیرویه مصرف میشود و بیشترین مصرف برق در بخش صنایع و به خصوص صنایع انرژیبر مانند فولاد است و برای تولیدات کاهش انرژی چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. محسنی با بیان اینکه باید حداقل تا ۲۰ درصد برق رزرو داشته باشیم، گفت: اگر به لحاظ فنی این میزان برق ذخیره شود حتی اگر نیروگاهی هم به مشکل بخورد قطعی برق نخواهیم داشت، در نیروگاهها شکلهای گوناگون انرژی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود. بهطورکلی میتوان نیروگاهها را به دو نوع حرارتی و غیرحرارتی (آبی، هستهای و انرژیهای نو) تقسیم کرد، بهواسطه فراوانی و قیمت پایین منابع سوختهای فسیلی، عمده انرژی الکتریکی در ایران توسط نیروگاههای حرارتی تولید میشود. او با بیان اینکه به نظر میرسد چینیها به جای استخراج نفت امروز به فکر استخراج بیتکوین و سایر رمزارزها در ایران با تعرفه بسیار پایینتر از چین افتادهاند، افزود: مسلما حمل بیتکوین بسیار راحتتر از حمل نفت است اما موضوعی که مطرح میشود این است که هر چند نیروگاهها در داخل کشور هستند اما هر کدام از قطعات آن برای ساخت باید با دلار خریداری شوند و برای ایران هم تولید برق چندان ارزان نیست.