پربازده ترین صندوق های ETF در سال 1400
با آن که وضعیت بازار بورس در سال گذشته چنگی به دل نزد اما برای صندوق های سرمایه گذاری سال خوبی بود. بازار صندوقها در سال 1400 رشد خوبی داشت اما نه صرفا از نظر بازدهی! اضافه شدن تعداد قابل توجهی صندوق سرمایه گذاری به بازار، معرفی انواع جدیدی از صندوقها مانند صندوق اهرمی و فراصندوق و افزایش حجم معاملات صندوقها نسبت به قبل، اتفاقات مبارکی بود که در عرصه صندوقها افتاد.
مهمترین و برجستهترین رخدادی که در سال 1400 به نفع صندوق های سرمایه گذاری رقم خورد، امکان سرمایه گذاری آنلاین در صندوقهای صدور و ابطالی از طریق پلتفرمهای بخش خصوصی بود.
سامانه رسام به عنوان پیشگام این عرصه وارد میدان شد و هم اکنون بیشترین تعداد صندوق در مقایسه با رقبا را در خود جای داده است. این تغییر بزرگ را باید به عنوان نقطه عطفی در بازار صندوق های سرمایه گذاری تلقی کرد که میتواند در سالهای آینده، تاثیرات مثبت بسیاری بر حرفهایتر شدن بازار سرمایه بگذارد و امکان بهره مندی همه افراد از ظرفیتهای بازار بورس را فراهم کند.
برتری ETF های سهامی از شاخص کل بورس
در حالی که بازار بورس تنها 4.5 درصد رشد را در سال گذشته تجربه کرد، برترین صندوقهای قابل معامله در بورس در همه انواع، از شاخص کل بورس عملکرد بهتری داشتند. در ادامه مطلب به معرفی 10 صندوق برتر سهامی از نوع ETF خواهیم پرداخت.
پدیده سال 1400 در گروه صندوقهای سهامی، صندوق فراز داریک بود. فراز که تنها یک سال از فعالیتش در بازار میگذرد، نشان داد در وضعیت نوسانی بورس میتواند عملکرد بهتری از رقبا داشته باشد. البته این صندوق از نظر اندازه جزو صندوقهای کوچک بازار به شمار میآید. خالص ارزش داراییهای صندوق فراز حدود 100 میلیارد تومان است.
صندوقهای کوچک به دلیل قدرت مانور بالایی که دارند، راحتتر از صندوقهای بزرگ میتوانند قیمت خود را کنترل کنند. صندوق فراز بهترین صندوق سهامی در گروه صندوقهای قابل معامله در بورس در سال 1400 بود که بازدهی 22.6 درصدی آن در NAV و 43 درصدی آن در قیمت بازاری، این صندوق را در جایگاه نخست پربازده ترین صندوق ETF سهامی سال قرار داد.
در جدول 10 صندوق برتر صندوقهای سهامی، همه صندوقها از نظر تغییرات NAV بهتر از شاخص کل بورس در سال 1400 عمل کردند. اما از نظر بازدهی بازاری، صندوقهای پالایش و افق ملت ضعیفتر از شاخص بودند.
10 صندوق سهامی برتر (ETF) در سال 1400 را در جدول زیر ملاحظه میکنید:
شگفتی دیگر سال گذشته در صندوقهای سهامی، صندوق دولتی پالایشی یکم بود که وضعیت کاملا متناقضی در بازدهی داشت! صندوق پالایش با اینکه از نظر NAV یا ارزش ذاتی خود 16 درصد رشد کرده بود اما از نظر قیمت بازاری، بازدهی منفی 16 درصد را به ثبت رساند. در واقع سرمایه گذاران این صندوق با وجود بازدهی مثبت 16% در ارزش واقعی صندوق، با برآیند منفی 16% مواجه شدند.

۱۰ صندوق برتر درآمد ثابت (ETF)
پربازده ترین صندوق با درآمد ثابت در گروه صندوقهای قابل معامله در بورس صندوق پارند بود، که بازدهی سالانه 25 درصدی را محقق کرد. از بین 10 صندوق برتر درآمد ثابت سال 1400 فقط 3 صندوق دارای تقسیم سود ماهانه بودند که عبارت اند از: پارند، صایند و کارین. سایر صندوقها بدون تقسیم سود هستند و صرفا قیمت NAV آنها افزایش پیدا میکند. در مقایسه با سایر صندوقهای ETF با درآمد ثابت میتوان گفت که در یک نگاه، صندوقهای بدون تقسیم سود، بازدهی بهتری از صندوقهای با تقسیم سود داشتهاند.
همه صندوقهای برتر با درآمد ثابت بازدهی بیش از 20 درصد در سال را ساختهاند و بار دیگر نشان دادند که سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری میتواند جانشین جذابی برای سپردههای سود دار بانکی باشد.

صندوق های ETF مختلط
در بین صندوقهای مختلط قابل معامله در بورس فقط 2 صندوق هستند که عمرشان بیش از یک سال است.
صندوق صنوین و آسام از نظر NAV بازدهی نزدیکی به هم داشتند و به ترتیب 13.4 و 12.7 رشد کردند اما بازدهی بازاری آنها تفاوت معناداری با ارزش ذاتی شان دارد. این مسئله نشان میدهد که بازارگردانی ضعیفی در این صندوقها انجام شده است که نتوانسته فاصله قیمتی بازار با NAV را جبران کند.

برگرفته از سیگنــال