پالایشی یکم در مواجهه با مقاومت ها چه خواهد کرد؟ | علت مدیریت عجیب صندوق پالایش
در معاملات امروز بازار بورس شاهد رشد صنعت فرآورده های نفتی بودیم. این صنعت با بازدهی 3.5 درصدی در صدر برترین صنایع روز قرار گرفت. هر 4 سهم زیر مجموعه صندوق پالایشی یکم (شتران، شبریز، شپنا، شبندر) با صف خرید به کار خود پایان دادند و بازدهی میانگین روزانه بیش از 4% را به ثبت رساندند. با این حال صندوق پالایش حدود 3 درصد رشد کرد که کمتر از رشد سهام پرتفویش می باشد.
در ادامه مطلب به تحلیل تکنیکی و علت عدم رشد مناسب صندوق پالایش اشاره خواهیم کرد.
تحلیل تکنیکال صندوق پالایشی یکم (29 دی ماه 1400)
حرکت قیمتی صندوق پالایش نشان می دهد که واکنش قیمت به حمایت ها معنادار و قابل توجه بوده است. در آخرین واکنشی که قیمت به حمایت داینامیک (خط مشکی) داشت، چارت از محدوده 6800 تومان با تقاضای خریداران همراه شد.
در نگاه میان مدت، نماد پالایش در کانال نزولی قرار دارد و تا زمانی که محدوده قیمتی 7200 را به سمت بالا نشکند، نمی توان رای به صعودی شدن روند آن داد. با توجه به اینکه 7200 تومان سطح فیبوناچی و مقاومت استاتیک (خط قرمز) نیز می باشد، باید دید که صندوق پالایش با آن چه خواهد کرد و چه بلایی سر مقاومت هایش خواهد آورد! سناریوی نزولی در صورتی محتمل است که مقاومت های گفته شده از پیشروی قیمت جلوگیری کنند و شاهد برگشت قیمت به کف کانال در محدوده 6400 تومان باشیم. با اینحال در صورت تثبیت قیمت در بالای 7200 تومان می توان انتظار داشت که قیمت تا مقاومت بعدی خود یعنی در حوالی 8000 تومان نیز رشد کند.
نمودار تکنیکال پالایش یکم

چرا صندوق پالایش به اندازه سهام صنعت پالایشی رشد نمی کند؟
برای پاسخ به این سوال باید ماهیت صندوق و دلیل ایجاد آن را پیدا کرد. چیزی که میدانیم این است که حدود یک سال و نیم قبل، دولت تصمیم گرفت که بخشی از سهام موجود در شرکت های بورسی را بفروشد. به همین دلیل با تاسیس نوع جدیدی از صندوق های سرمایه گذاری به نام صندوق دولتی، سهام شرکت ها را در قالب صندوق های دارا یکم و پالایشی یکم به مردم عرضه کرد.
سابقه سود 100 درصدی در صندوق دارا یکم باعث شد تا سرمایه گذاران در خرید دومین صندوق دولت هم شتاب کنند. با اینکه در زمان عرضه صندوق پالایش، بازار بورس دچار نوسانات منفی شده بود ولی بالاخره این صندوق هم عرضه شد و دولت از این راه توانست تامین مالی خوبی بدست آورد.
تفاوت 1250 تومانی بین قیمت معاملاتی با قیمت NAV صندوق پالایشی یکم، حباب منفی 15 درصدی را نشان می دهد.

تفاوت 2900 تومانی بین قیمت معاملاتی با قیمت NAV صندوق دارا یکم، حباب منفی 21 درصدی را نشان می دهد.

مدیریت خلق الساعه صندوق های دولتی
صندوق های دولتی از قوانین موجود برای تاسیس و مدیریت صندوق های سرمایه گذاری، پیروی نمی کردند و ساختار متفاوت و خاص خود را داشتند. یکی از تفاوت های برجسته صندوق های دولتی با سایر صندوق های قابل معامله در بورس، عدم وجود بازارگردان در آن ها بود. طبق قانون برای صندوق های سرمایه گذاری از نوع ETF، وجود بازارگردان در انواع مختلف صندوق های سهامی، درآمد ثابت، مختلط و کالایی اجباری ست.
اما صندوق های دولتی بدون بازارگردان به میدان آمده بودند و وظیفه بازارگردانی هم به عهده مدیر صندوق گذاشته شده بود. رقمی که در اساسنامه صندوق های دولتی برای ایفای نقش بازارگردانی ذکر شده بود در مقایسه با حجم معاملات و ارزش نقدینگی موجود در این صندوق ها به هیچ وجه منطقی نبود. در نتیجه مدیر صندوق بعد از مدت کوتاهی همه منابع مالی برای بازارگردانی صندوق را خرج می کرد و صندوق ها به حال خودشان رها می شدند.
در حال حاضر مدیران صندوق های دولتی نقش بازارگردان را بر عهده دارند اما به دلیل عدم وجود نقدینگی برای ایفای این نقش، عملا چنین کارکردی نداشته و معاملات صندوق های دولتی به صورت شناور در دست عموم سهامداران در جریان است. به نظر می رسد در صورت تغییر رویه و اضافه شدن رکن مستقل بازارگردان به صندوق های دارا یکم و پالایشی یکم، شاهد کاهش اختلاف قیمت بین NAV صندوق ها و قیمت معامله آن ها باشیم.
برگرفته از سیگنــال