محدودیتهای صندوق های سرمایه گذاری چیست؟
همه روشهای سرمایهگذاری نقاط قوت و نقاط ضعف مخصوص به خودشان را دارند. سرمایهگذار باید با توجه به شناختی که از روحیات خودش و بازارهای مالی دارد، وارد دنیای سرمایهگذاری شود. در تمام بازارهای مالی معایب و محدودیتهایی وجود دارد که سرمایهگذار باید آنها را بسنجد و بعد باتوجه به روحیات خودش، ببیند مزایای آن بازار به محدودیتهایش میچربد یا نه. با این حساب، بد نیست قبل از سرمایهگذاری، با معایب و محدودیتهای صندوق های سرمایه گذاری آشنا شویم.
اما قبل از آن بگذارید نگاهی دوباره به مزایای صندوق سرمایه
گذاری داشته باشیم.
مزایای صندوق های سرمایه گذاری چیست؟
در مقالات قبلی در رابطه با صندوق های سرمایه گذاری (Mutual Fund)، انواع صندوق ها و مزایای آنها صحبت کردیم. و گفتیم صندوق های سرمایه گذاری از جمله ابزارهای نوین مالی هستند که با استفاده از آنها و بدون نیاز به داشتن دانش تخصصی میتوانید سرمایه گذاری سود آور و مطمئن را تجربه کنید.
مزایای صندوق های سرمایه گذاری عبارتند از:
- تنوع در داراییهای صندوق سرمایه گذاری
- مدیریت حرفهای داراییها در صندوق سرمایهگذاری
- شفافیت اطلاعات مالی در صندوقهای سرمایهگذاری
- بازدهی خوب صندوق های سرمایه گذاری
- صرفه جویی ناشی از مقیاس
- به حداقل رساندن ریسک سرمایهگذاری
- تبدیل سرمایه های کوچک به سرمایهگذاریهای بزرگ
- سرمایه گذاری آسان و مطمئن
- نقدشوندگی بالا
- استفاده از ضامن نقدشوندگی در صندوق سرمایه گذاری
معایب صندوق های سرمایه گذاری
هر بازار مالی در کنار مزایای زیادی که برای سرمایه گذاران خود دارد دارای معایبی نیز هست. اما شاید بسیاری بدنبال پاسخ این سوال باشند که معایب صندوق های سرمایه گذاری چیست؟ و آیا اصلا صندوق ها عیبی دارند؟
ابتدا ذکر این نکته بسیار مهم است که در رابطه با صندوق های سرمایه گذاری استفاده از کلمه محدودیت بسیار مناسب تر از واژه عیب است. به این دلیل که تمامی مواردی که در ادامه ذکر میشود محدودیتهای صندوق های سرمایه گذاری است نه عیب آن. این محدودیت ها غالبا از سمت سازمان بورس و اوراق بهادار به صندوقها اعمال شده است.
محدودیتهای صندوق های سرمایه گذاری
محدودیتهای صندوقهای سرمایهگذاری عبارتند از:

محدودیت در تعداد کل واحدهای قابل صدور صندوق
یکی از مشکلاتی که گاهی برای سرمایهگذاران پیش میآید، این است که قصد خرید واحد از صندوقی را دارند اما تعداد واحدهای صادر شده آن صندوق به سقف خود رسیده است. در این حالت یا باید سرمایه گذار منتظر بماند که تعدادی از واحدهای صندوق ابطال شوند تا برای او واحد سرمایه گذاری صادر شود یا اینکه خود صندوق با کسب مجوز از سازمان بورس سقف تعداد کل واحدهای قابل صدور خود را افزایش دهد. این اتفاق بیشتر در مورد صندوق های پرطرفداری میافتد که عملکرد خوبی داشتهاند و تقاضا برای خرید واحدهای آنها زیاد است.
البته ذکر این نکته مهم است که در حال حاضر صندوق های کمی هستند که به سقف تعداد واحدهای خود رسیده باشند.
به عنوان مثال در فایل گزارشی سازمان بورس از عملکرد صندوق های سرمایه گذاری، سقف صندوق گسترش فردای ایرانیان 60 میلیون بوده است که از این تعداد نزدیک به 59 میلیون آن فروخته شده است.

ناشناخته بودن صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری اولین بار در سال 88 کار خود را در ایران آغاز نمودند، و در طی این 10 سال توانستهاند بیش از 1600 هزار میلیارد ریال سرمایه عمومی را جذب کنند. با این حال عموم افراد جامعه از وجود صندوق های سرمایه گذاری در ایران بیخبر هستند و یا اصلا در مورد آن نشنیدهاند. و اگر هم جایی در مورد صندوق های سرمایه گذاری حرفی شده است به آن اعتنایی نکردهاند. اما کسانی که آشنایی کافی با صندوق ها و مزایای آنها داشتهاند از این موقعیت استفاده کرده و سرمایه خود را بدست صندوقها سپردهاند و در طی این سالها توانستهاند سود زیادی از این راه کسب کنند.
آنی نبودن قیمت گذاری واحدهای سرمایه گذاری
یکی دیگر از محدودیتهای صندوق های سرمایه گذاری آنی نبودن قیمت گذاری آنها است.( البته این مورد فقط برای صندوق های سرمایه گذاری غیرقابل معامله صدق میکند اما در صندوق های قابل معامله بورسی (ETF) قیمتها بصورت آنی بروز رسانی میشوند.) به این صورت که اگر شما امروز قصد خرید واحد صندوق را داشته باشید چون قیمت گذاری صندوقهای غیرقابل معامله در پایان روز کاری انجام میشود باید به قیمت اعلامی فردا واحدهای صندوق را بخرید و 24 ساعت منتظر بمانید این محدودیت در هنگام ابطال واحدها نیز وجود دارد.
کمبود سامانهای جامع برای پوشش اطلاعات صندوقها و مقایسه آنها
در حال حاضر تعداد مراجع قابل اعتمادی که اطلاعات کامل صندوق ها را در کنار یکدیگر پوشش بدهند تا سرمایهگذاران بتوانند صندوقها را با هم مقایسه کنند و بهترین صندوق سرمایه گذاری را انتخاب نمایند بسیار کم است. هدف ما در سایت ارزی(Arzee.ir) پوشش این محدودیت به وسیله گردآوری تمامی اطلاعات صندوقها برای راهنمایی کامل سرمایهگذاران در زمینه معرفی، مقایسه، انتخاب و در نهایت سرمایه گذاری در صندوقها است.
نتیجهگیری
در این مقاله محدودیتها و معایب صندوقهای سرمایه گذاری را بررسی کردیم. صندوقهای سرمایه گذاری از جمله روشهای مطمئن و پر سود سرمایه گذاری در حال حاضر هستند. گفتیم یکی از محدودیتهای صندوقها عدم وجود سایتی جامع برای پوشش اطلاعات آنها است. اما در سایت ارزی(Arzee.ir) به سادگی و با استفاده از دیتای موجود در صفحه صندوق های سرمایه گذاری میتوانید لیست صندوق های سرمایه گذاری را مشاهده نموده و صندوقها را با هم مقایسه کنید. همچنین با استفاده از گزارشهای تحلیلی صندوقهای سرمایه گذاری که توسط کارشناسان ما تهیه میشود میتوانید بهترین صندوق سرمایه گذاری را انتخاب نمایید.
برگرفته از سیگنــال