تسنیم/حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اخیراً در جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با اشاره به چهار محور لازم برای اقتصاد کشور یعنی حل مشکل کسری بودجه، افزایش سرمایه‌گذاری، جهش تولید و حمایت از قشرهای ضعیف تأکید کرده اند:”باید با همت جدی و تلاش پیگیر مسئولان، تأثیر اجرای راهکارهای عملی در زندگی مردم مشخص شود”.

ایشان در بخشی از این جلسه مهم با اعلام اینکه با وجود برخی کارها، شعار سال در حد انتظار تحقق نیافته است، افزوده اند: کارشناسانِ بخشهای دولتی و غیردولتی برخی راهکارهای عملیاتی مشخص را برای جهش تولید پیشنهاد کرده‌اند از جمله: «افزایش تولید خودرو با اتکای به ظرفیت قطعه‌سازان داخلی»، «افزایش تولیدات صنعت نفت با تکیه بر دانش‌بنیان کردن صنایع نفتی» و «افزایش تولید خوراک دام و دانه‌های روغنی».
بر اساس اخباری که از برخی اعضای این جلسه از جزئیات محتوای آن در فضای مجازی منتشر شد، به طور مشخص در این جلسه پیشنهاد عملیاتی برای افزایش 50 درصدی تولید خودرو در کشور مطرح گردید.

بر همین اساس گروه اقتصادی  خبرگزاری تسنیم در میزگردی با حضور مسئولان دو شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپا به همراه نماینده قطعه سازان و مقام مسئول وزارت صمت، به بررسی راهکارهای تحقق جهش تولید در صنعت خودرو با تکیه بر ظرفیت قطعه سازان داخلی کشور پرداخت.

در این میزگرد سید محمد مهدی هادوی رییس مرکز ساخت داخل ، صنایع ماشین سازی و تجهیزات وزارت صمت، شهرام صالحی معاون برنامه ریزی ایران خودرو ، مهدی رحیمی ندوشن مدیر پیش توسعه و تکوین ایران خودرو، مهدی مطلب‌زاده نایب‌رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازان ایران و داریوش گل محمدی معاون مطالعات و برنامه‌ریزی استراتژیک سایپا حضور داشته و به بیان راه‌کارهای خود برای تحقق جهش تولید در صنعت خودرو پرداختند.
براساس آمار، سه خودروساز کشور تا پایان آبان ماه سال‌جاری در مجموع 544 هزار و 27 دستگاه خودروی سواری تولید کرده‌اند که این تعداد تولید در مقایسه با آمار تجمعی تا پایان آبان سال گذشته حکایت از رشد 10 درصدی دارد. این آمار منهای تولید وانت در خودروسازی‌ها است و اگر تولید وانت در ایران خودرو و سایپا را به آمار سواری‌ها اضافه کنیم در قیاس با آبان سال گذشته تولید رشد 12 درصدی دارد. با احتساب وانت‌ها تولید خودروی سبک در هشتمین ماه از سال‌جاری به 566 هزار و 844 دستگاه می‌رسد.

در این بین ایران خودرو تا پایان آبان ماه امسال توانسته 286 هزار و 926 دستگاه خودرو سواری تولید کند که این میزان تولید در مقایسه با آمار سال گذشته در همین بازه زمانی از رشد 36.5 درصدی حکایت دارد. در مجموع این شرکت تا پایان آبان 98 در مجموع 210 هزار و 350دستگاه خودروی سواری تولید کرده بود.

خودروسازی سایپا نیز تا پایان آبان ماه امسال 191 هزار و 25 دستگاه خودروی سواری تولید کرده که این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته از افت 13.4 درصدی تولید در این شرکت خبر می‌دهد. تولید محصولات سواری سایپا تا پایان آبان سال گذشته 220 هزار و 810 دستگاه برآورد شده بود. اما پارس خودرو نیز در 8 ماهه سال‌جاری 66 هزار و 76 دستگاه محصول سواری تولید کرده، این در شرایطی است که با احتساب تولید 61 هزار و 717 دستگاهی تا پایان آبان 98، تولید در این شرکت رشد 7 درصدی دارد.

در مجموع این آمارها نشان می دهد خودروسازان راه دشواری تا تولید یک میلیون و 100 هزار دستگاه مورد نظر وزارت صنعت را دارند و افزایش 50 درصدی تولید در سال جاری نیازمند عزم جدی مسئولان وزارت صمت، خودروسازان و قطعه سازان است.

بخش اول این میزگرد که مشخصاً به بیان راهکارهای افزایش تولید می پردازد، به شرح زیر است: 

تسنیم: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص لزوم جهش تولید در صنعت خودرو آنهم با تکیه بر توانمندی قطعه سازان داخلی، وزارت صنعت به عنوان متولی اصلی بخش صنعت خودرو چه برنامه هایی برای اجرایی کردن این هدف دارد؟

هادوی رییس مرکز ساخت داخل وزارت صمت: وزارت صنعت در سال 98 یک هدف گذاری کمی تعیین کرد تا براساس آن بتوانیم از سال 98 تا 1400 حدود 10 میلیارد دلار واردات تجهیزات و کالاهایی که امکان تولید آنها در داخل کشور وجود دارد را به تولید داخلی برسانیم. این 10 میلیارد دلار رقم قابل توجهی است که در صورت اجرای کامل آن موجب تحول بسیار بالایی در ساخت داخل خواهد شد.

در سال گذشته حدود 3.4 میلیارد دلار قراردادها و تفاهم نامه هایی میان دستگاه های دولتی و شرکت های بزرگ با تولیدکنندگان منعقد شد تا براساس آن اقدامات اساسی برای داخلی سازی کالاهایی که تا پیش از این وارد می شدند صورت گیرد.

در بخش خودرو هم در وزارت صنعت 4 میز برای ساخت داخل برگزار شده است. در برنامه امسال رقم 3.2 میلیارد دلار برای ساخت داخل کالاهای وارداتی تعریف و در سال 1400 هم مابقی هدف گذاری 10 میلیارد دلار ساخت داخل کالاها و تجهیزات انجام خواهد شد.

*هادوی: ورود صنایع نظامی برای تقویت خودروسازی
علاوه بر این امسال قرارگاه جهش تولید شکل گرفته است. این قرارداد با حضور وزیر صنعت و نهادهای نظارتی وظیفه استفاده از توان کشور برای ارتقاء روند ساخت داخل را بر عهده دارد.

برنامه های ابلاغی وزارتخانه که دارای 9 حوزه است هم به سازمان های وزارت صنعت و سازمان های توسعه ای ارسال شده تا براساس آن سهمی برای استان ها در تحقق ساخت داخل تعریف شود. نکته مهم اینجاست در روند این برنامه بسیاری از واحدهای راکد نیز وارد فاز عملیاتی شده است.
یکی از فعالیت های مناسب در قرارگاه تولید استفاده از توان سازمان های دیگر از جمله هوا فضای سپاه ، بنیاد مستضعان، ستاد اجرایی امام(ره) حتی وزارت دفاع در حوزه خودرو است تا از طریق آنها بتوان روند ساخت داخل را با سرعت بیشتری انجام داد. به عنوان نمونه شرکتی که در بخش سنسورها کار کرده بود وارد ساخت سنسور خودرو شده است. این نشان می دهد در تلاشیم از توان کشور برای ساخت داخل استفاده کنیم. اگر فضا باز تر شود ما می توانیم با تعادل های بین المللی از فن آوری پیشرفته استفاده کنیم البته صحبت ما تعامل است نه وابستگی ، ما می توانیم با رصد شرایط فن آوری جدید را کسب کنیم. البته در برنامه های توسعه ای هم بسته های تأمین مالی را صرف تسهیلات بانکی قرار نداده ایم، تا مشکلات بدهی ها دامن گیر تولیدکنندگان نشود.

 *گل محمدی: تعهدات معوق سایپا بزودی صفر می شود
تسنیم: بحث های کلی و کوتاهی از طرف آقای هادوی رییس مرکز ساخت داخل ، صنایع ماشین سازی و تجهیزات وزارت صمت مطرح شد اما برنامه روشنی از سوی این وزارتخانه برای افزایش تولید خودرو عنوان نشده است. آقای گل محمدی، شما به عنوان معاون مطالعات و برنامه‌ریزی استراتژیک  شرکت سایپا لطفاً اتوضیح دهید در شرایط فعلی آیا افزایش تولید خودرو در سایپا امکان پذیر است؟ برای تحقق این هدف با چه چالش هایی مواجهید؟  

گل محمدی معاون مطالعات و برنامه‌ریزی استراتژیک سایپا : خودروسازی سایپا نسبت به سال گذشته افزایش تولید حدود 5 درصدی داشته است، که این امر با توجه به خروج پراید (که سهم 40 درصدی تولید داشته) و عدم تولید 110 هزار دستگاه خودروهای CKd دستاورد مهمی به شمار می آید به نوعی این شرکت تولید محصولات جایگزین را تا 54 درصد رشد داده است.
این شرکت سال گذشته 530 هزار خودرو تعهد داشت که 300 هزار تعهد آن معوق شده بود. البته حدود 60 هزار از تعهدات معوق مربوط به خودروهای رنو، برلیانس و ولوو بود که دیگر امکان تولید نداشت، با برنامه ریزی دقیق و تلاش‌‌های صورت گرفته این 300 هزار تعهد معوق به 25 هزار دستگاه رسیده است که با توجه به تکمیل کار خودروهای ناقص موجود در پارکینگ می توان گفت تعهد معوق به زودی به صفر خواهد رسید.