ایرادات جدی در قیمت گذاری کالاها و نحوه نظارت آن
خراسان/ مدیر کل تعزیرات حکومتی تهران، ناهماهنگی در توزیع کالا را یکی از مهم ترین عوامل افزایش قیمت کالاهای اساسی در سال های اخیر می داند و معتقد است سیاست های کنترل قیمت ها ناموفق بوده و قیمت گذاری کالاها و نحوه نظارت ایرادهای جدی دارد. درادامه گفت و گوی خبرنگار خراسان با محمد علی اسفنانی مدیر کل تعزیرات حکومتی تهران را بخوانید.
*فرمول و رویه افزایش قیمت کالاها چیست؟
افزایش قیمت کالاهای اساسی و کالاهای مشمول قیمت گذاری اجباری حتما باید در ستاد تنظیم بازار تعیین شود. مثل لبنیات، نان، شکر، روغن و … در سایر موارد عرضه و تقاضا، قیمت ها را تعیین می کند مگر این که کالایی افزایش قیمت نامتعارف داشته باشد که ستاد تنظیم بازار پس از بررسی، قیمت را تعیین می کند.
*از سال گذشته هم اصناف و هم مردم به افزایش قیمت های لحظه ای انتقاد دارند…
بله .افزایش قیمت مکرر باید طبق قاعده باشد …
*برای نمونه اتحادیه سوپرداران به افزایش مکرر قیمت برخی اقلام از جمله لبنیات منتقد هستند …
در حوزه لبنیات سه کالای شیر، ماست و پنیر و مشتقات آن مشمول قیمت گذاری اجباری است. اگر افزایش قیمت بیشتر از 6 درصد باشد، در ستاد تنظیم بازار تصویب می شود و کمتر از آن را سازمان حمایت از مصرف کننده مجوز می دهد.درباره کالاهای دیگر در بخش لبنیات که نزدیک به 38 قلم است، قیمت گذاری براساس عرضه و تقاضاست ولی احیانا اگر بیشتر از آن چه در قانون آمده افزایش داشته باشد، سازمان حمایت به کاهش قیمت اقدام می کند.
*آیا سیاست های کنترل قیمت ها را موفق می دانید؟
قیمت گذاری کالاها و نحوه نظارت ایرادهای جدی دارد. شاید بیشترین اشکال به خصوص در سال های اخیر جدای از افزایش قیمت های جهانی، مواد اولیه و ارز، یک نوع ناهماهنگی در تولید و توزیع کالاست.ببینید، یک قاعده پیش پا افتاده مورد قبول این است که بازار به صورت صحیح تامین شود تا عرضه و تقاضای متناسب، قیمت ها را تعدیل کند.رقابت صحیح بین تولیدکنندگان در تعدیل قیمت و کیفیت محصولات موثر است اما وقتی انحصارگرایی و مطلق گرایی در تولید وجود داشته باشد، آسیب زاست. به نظر من یکی از مهم ترین عوامل در این سال ها ناهماهنگی در توزیع کالا بوده است. هم اکنون این موضوع را در بحث روغن شاهدیم. تولیدکنندگان و واردکنندگان مدعی هستند ما به اندازه کافی روغن داریم اما در بازار شاهد خلاف این هستیم که یا ناشی از نقص تولید و توزیع یا ناشی از احتکار کالاست از جمله میوه و مرغ. در بحث میوه با وجود کمبود در بازار به اذعان دلالان به دلیل احتکار، مقدار زیادی از میوه ها در انبار ها فاسد شدند. متاسفانه به نظر من در این حوزه، نظارت ها نیز قابل دفاع نیستند.
*سازمان تعزیرات چه نقشی در تعیین قیمت ها دارد؟
اگرچه ما عضو ستاد تنظیم بازار هستیم اما به عنوان مرجع بازرس محور و رسیدگی کننده به تخلفات در تعیین قیمت کالاها، نقش مستقیم نداریم اما به نظرم مجموعه هایی که باید در قیمت گذاری نقش اصلی را ایفا کنند، آن طور که باید و شاید عمل نکردند.
* هم اکنون میزان شکایات به تعزیرات چقدر است؟
به دلایل مختلف از جمله کرونا، بسته بودن صنوف و در نتیجه دسترسی نداشتن بازرسان، ورودی پرونده ها و شکایت ها کاهش یافته است. بیشترین شکایت ها هم مربوط به گران فروشی است.