انتخاباتی که اقتصاد جهان را یک روز فریز کرد
سایت ارزی (Arzee)/یکی از مهم ترین رویدادهای جهانی، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر آن بر اقتصاد دنیاست.
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی سایت ارزی (Arzee) جوان، هر دو حزب مطرح آمریکایی بارها ایران را تحریم کرده اند و میتوان گفت، تغییر یا عدم تغییر حزب رئیس جمهور بعدی آمریکا نسبت به حزب رئیس جمهور فعلی این کشور، در شرایط اقتصادی ایران تغییری ایجاد نمیکند.
ایام انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، همواره بستری برای تلاطمهای اقتصادی در ایران است؛ چرا که بسیاری از سرمایه گذاران خصوصی و بعضا دولتمردان ایرانی با تصور این که رئیس جمهور بعدی آمریکا ممکن است تحریمهای ضد ایرانی را کاهش دهد، رفتار منفعلانهای در اقتصاد نشان میدهند.
حال که جنجالی ترین انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آمریکا در حال وقوع است، به نظر می رسد اولین واکنش ها بعد از ترفنداران این دو کاندید را، بازارهای مالی در جهان نشان خواهند داد. تغییر نرخ جهانی نفت، طلا و ارزش ذاتی دلار بر اساس ارزش پول ملی کشورها از جمله مواردی است که قطعا اتفاق خواهد افتاد.
علی احمد زاده اصل کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی سایت ارزی (Arzee) جوان در رابطه با تاثیر نتایج انتخابات امروز در ایالت متحده آمریکا بر روند شاخص بازار سرمایه ایران، اظهار کرد: کارشناسان بازار سرمایه از حدود دو ماه پیش تاثیر انتخابات آمریکا را بر بازار سرمایه ایران تقریبا پیش خور کرده اند به گونهای که میتوان بدین گونه گفت که هر کدام از این نفر یعنی بایدن یا ترامپ انتخاب شوند، شرایط برای کشور ما همچنان سخت و سختتر خواهد بود.
بازگشت بازار سرمایه به روند عادی خود بعد از انتخابات آمریکا
او افزود: در هر صورت ما انتظار داریم که شرایط بازار بعد از انتخاب تا حدودی بهتر شود، به علت آنکه بعد از انتخابات به مرور رئیس جمهور منتخب مردم راهبردهایی را که برای ایران در نظر گرفته است را بازگو میکند، به همین منظور میتوان به مشخص شدن وضعیت ارزی و رشد پر پتانسیل در بعضی از صنایع در داخل کشور اشاره کرد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اگر بایدن رئیس جمهور آمریکا شود میتوان گفت به طور موقت آرامش به بازارها باز میگردد و بازار سرمایه به همان نسبت از روند نزولی خود فاصله میگیرد و تغییر رویه میدهد.
بازار سرمایه و بیشترین بازدهی در دوران کرونا
احمد زاده اصل در پاسخ به این سوال که تاثیر خبرهای ناشی از تعطیلی یک تا دو هفتهای تهران بر بازار سرمایه به چه میزان است؟ گفت: پیش بینی من این هست تعطیلی تهران نمیتواند تاثیر چندانی بر یازار سرمایه بگذارد، این مسئله شاید سبب شود که مردم مانند اواخر اسفند سال گذشته سرمایههای خود را به سمت بازار سرمایه هدایت کنند به علت آنکه هنوز هم از نظر اکثر مردم و کارشناسان بازار سرمایه (بورس) در بلند مدت امنتر و دارای بازدهی بیشتری نسبت به سایر بازارها است.
او افزود: زمانی که ویروس منحوس کرونا آمد ما شاهد آن بودیم که به دلیل زیر ساختهای الکترونیکی بازار سرمایه و عدم نیاز به منظور مراجعه مستقیم بیشترین بازده را به نسبت سایر بازارها داشته است.
شاید یکی از بارزترین مثال ها برای تاثیر پذیری بازارهای مالی، نوسانات اونس جهانی طلا از آغاز مناظرات این دو کاندید تا دومین مناظره جنجالی و همچنین زمان اعلام خبر ابتلای ترامپ به بیماری کرونا باشد.
حالا اگر بخواهیم نمونه داخلی آن را هم چک کنیم دقیقا همین اتفاق درباره تغییر نرخ سکه تمام بهار آزادی هم رخ داده است و نتیجه گیری این نوسانات این است که شخص ها شاید آنچنان خبرسازترین ها برای بازارهای مالی نباشند و این اتفاقات است که تعیین کننده نوسانات در بازارهای کشورهای دیگر است، آمریکا به عنوان قدرت برتر اقتصادی که این روزها با چین دست به گریبان است، قطعا بعد از مناسبات سیاسی، برای اقتصاد کشورها می تواند سم و یا شهدی گوارا باشد.
ایران کشوری با سابقه در زمینه تحریم است؛ سابقه تحریمهای ضدایرانی فقط محصور به دوران تشکیل جمهوری اسلامی نیست بلکه شواهد تاریخی حاکی از آن است که کشور ما علاوه بر تحریمهای بعد از انقلاب اسلامی، بارها نیز قبل از این تحول تاریخی به بهانههای گوناگون مورد تحریم قرار گرفته است.
میتوان نقطه شروع تحریمهای ضد ایرانی در تاریخ معاصر را، تحریم انگلستان در دوران نهضت ملی شدن نفت نامید؛ این کشور پس از شکست در نتیجه شکایت به شورای امنیت سازمان ملل متحد و دیوان بین المللی لاهه، به تحریم اقتصادی و لشگرکشی به خلیج فارس روی آورد و با بلوکه کردن داراییهای ایران، کشور را با بحران ارزی مواجه کرد و سرانجام این تحریمهای انگلیسی پس از کودتای انگلیسی – آمریکایی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پایان یافت. پس از تحریمهای انگلیسی، این بار نوبت به تحریمهای یک جانبه و چندجانبه آمریکایی علیه ایران رسید.
تجربه ما ایرانیها نشان میدهد نباید چشم انتظار برطرف شدن تحریمهای خارجی بنشینیم بلکه تنها راه نجات از شرایط اقتصادی فعلی توجه به توان داخلی است چرا که حتی در زمان اولین تحریم ضد ایرانی قرن معاصر که همان تحریم انگلستان به بهانه نهضت ملی شدن نفت بود هم، دولت وقت ایران موفق شد با توجه به بازارهای داخلی در برابر این تحریمها مقاومت کند؛ اکنون که دانش و تخصص ایرانیها بسیار بیشتر از سال ۱۳۳۲ است، بهتر است توجه بیشتری به موضوع اقتصاد درونزا داشته باشیم.