جام جم/ مشکلات اقتصادی باعث افزایش سن ازدواج و کاهش رشد تشکیل خانواده شده و این نگرانی وجود دارد که ایران هم در آینده‌ای نزدیک مانند کشور ژاپن، جزو کشورهای پیر جهان محسوب شود. نیروی انسانی در هر کشوری بزرگ‌ترین سرمایه به حساب می‌آید و چند سالی است که رشد جمعیتی کشور روند نزولی پیدا کرده و مجلس در این راستا مصوباتی برای جهش جمعیت کشور داشته که منتظر تصویب شورای نگهبان است.

افزایش هزینه‌های زندگی و کاهش قدرت خرید خانوار از جمله عواملی است که باعث می‌شود افراد، توانایی کمتری برای تشکیل یک زندگی مستقل را داشته باشند. در این گزارش به جمع‌آوری آمار و مقایسه هزینه‌های تشکیل زندگی در سال 92 و سال 1400 پرداخته‌ایم تا رشد هزینه‌های مربوط به این حوزه مشخص باشد. آنچه در ادامه می‌خوانید، حداقل‌های تشکیل یک زندگی است و به مراتب خدمات با کیفیت‌تر‌، مستلزم پرداخت هزینه بیشتر خواهد بود.
 
گرانی هزار درصدی طلا در هشت سال
هر گرم طلای 18 عیار در سال 92 حدود 90 هزار تومان بود. عمده سرویس‌های طلا در آن زمان حدود 40 تا 50 گرم بود که با احتساب مزد ساخت، بین چهار تا پنج میلیون تومان هزینه روی دست خانوارها می‌گذاشت. اکنون قیمت هر گرم طلای خام در حالی که نسبت به سال گذشته کاهش یافته، حدود یک میلیون تومان است و عمده سرویس‌های طلا حدود 30 گرم وزن دارند.

برای خرید یک سرویس بسیار ساده اکنون حداقل باید حدود 36 میلیون تا 40 میلیون تومان پرداخت کرد. مقایسه اعداد و ارقام در این بخش نشان می‌دهد بیش از هزار درصد قیمت طلا در هشت سال گذشته رشد داشته است. همچنین قیمت سکه از حدود 950 هزار تومان به بیش از 10 میلیون و 500 هزار تومان رسیده است. به بیان بهتر اگر مهریه یک خانم در سال 92، 110 سکه بهار آزادی اعلام می‌شد باید 110 میلیون در آن زمان پرداخت می‌کرد، اما اکنون به یک میلیارد و 100 میلیون تومان افزایش یافته است.
 
حداقل دستمزد
حداقل دستمزد در سال 92 حدود 600 هزار تومان بود که این رقم اکنون به چهار میلیون و 200 هزار تومان رسیده است. دستمزد در طی هشت سال گذشته 600 درصد رشد داشته، اما هزینه‌های تشکیل زندگی آنقدر رشد داشته که افزایش حداقل دستمزد نمی‌تواند هزینه‌ها را به طور کامل پوشش دهد. اگر در سال 92 که حداقل دستمزد 600 هزار تومان بود، یک فرد قصد خرید سرویس طلای 50 گرمی به قیمت پنج میلیون تومان را داشت، بعد از هشت ماه می‌توانست آن سرویس را تهیه کند، اما اکنون برای تهیه یک سرویس طلای 50 گرمی که حدود 55 میلیون قیمت دارد، باید ماهانه چهار میلیون و 200 هزار تومان کنار بگذارد تا پس از 13 ماه بتواند آن را خریداری کند.
 
آرایشگاه‌های هزینه‌زا
آرایشگاه برای عروس و داماد یکی از پرهزینه‌ترین بخش‌های جشن عروسی محسوب می‌شود که اغلب در لیست هزینه‌ها نمی‌آید، اما چند میلیون تومانی خرج روی دست زوجین می‌گذارد.

پکیج‌های ساده برای عروس حداقل حدود 3/5 میلیون تومان به هزینه‌های عروسی می‌افزاید که باید توجه داشت رقم کف قیمتی برای آرایشگاه عروس محاسبه شده و اعداد چند ده میلیون تومانی هم پرداخت می‌شود. داماد هم برای چند ساعت آرایشگاه حداقل باید 500 هزار تومان هزینه کند که با احتساب هزینه آرایشگاه عروس برای یک شب حداقل باید چهار میلیون تومان کنار بگذارند. این در حالی است که در سال 92 رقمی که باید برای این بخش پرداخت می‌شد، در بازه حدود 200 تا 500 هزار تومان قرار داشت.
 
اجاره و خرید لباس عروسی؛ 5 میلیون!
اگر مراسم عقد و عروسی در یک شب برگزار شود، هزینه‌های مربوط به جشن کاهش چشمگیری دارد. اما اغلب خانوارها تصمیم میگیرند مراسم عقد چند ماهی زودتر از مراسم عروسی برگزار شود که البته این تصمیم مستلزم پرداخت هزینه‌های بیشتری است. اجاره لباس عروس در سال 92 از حدود 50 هزار تومان تا 200 هزار تومان قیمت داشت، اما اکنون اجاره لباس عروس برای یک شب، حدود سه میلیون تومان آب می‌خورد. از سوی دیگر حداقل قیمت کت و شلوار حدود دو میلیون تومان است که با جمع هزینه اجاره لباس عروس پنج میلیون تومانی باید پرداخته شود.
 
هزینه آزمایش پیش از ازدواج
برخی آزمایش‌ها مانند اعتیاد در بخش اختیاری قرار دارد که در 10 نوبت باید گرفته شود اما آزمایش‌های اجباری یک‌بار از هر نفر دریافت خواهد شد که هزینه 145 هزار تومانی را به دنبال دارد. این رقم در سال 92 حدود 30 هزار تومان بود که اکنون به 145 هزار تومان رسیده است. گفتنی است اگر هرکدام از زوجین به صورت جداگانه برای انجام آزمایش به آزمایشگاه مراجعه کنند، باید مبلغی حدود 100 هزار تومان بپردازند.
 
آتلیه؛ هزینه اجباری!
قیمت آتلیه و عکاسی از عروس و داماد در سال 92 در قالب یک پکیج ساده حدود 500 هزار تومان هزینه داشت، اما اکنون عکاسی از عروس و داماد و ساخت کلیپ حداقل 10 میلیون تومان هزینه دارد. البته برخی آتلیه‌های عکاسی هستند که پکیج‌های سفری دارند و سفر به شهرهای شمالی یا کیش را ارائه می‌دهند که قیمت آنها از 20 میلیون تومان آغاز می‌شود. همچنین برخی پکیج‌ها نیز سفر خارج از کشور را پیشنهاد می‌کنند که شروع قیمت‌های آنها نیز از 80 تا 100 میلیون تومان است.
 
 میوه‌های دور از دسترس
قیمت میوه در طول هشت سال گذشته دستخوش تغییرات زیادی شده است. برای جشن عروسی 200نفره حدود 210 عدد از هر میوه تهیه می‌شود. جدول زیر به‌خوبی نشان می‌دهد در طول هشت سال گذشته هزینه میوه برای جشن عروسی چه تغییراتی داشته است. باید توجه داشت قیمت‌های مندرج در جدول زیر مربوط به لیست میوه و تره‌بار در سال 92 و سال‌جاری است.
 
قیمت‌ها براساس تومان محاسبه شده و در ستون اول وزن مورد نیاز برای یک جشن 200 نفره و با تعداد 210 عدد از هر میوه محاسبه شده است.
 
همچنین هزینه ورودی تالار با محاسبه میوه، شیرینی و شام برای هر نفر در سال 92 رقمی حدود 20 هزار تومان بود که اکنون این رقم به حدود 150 هزار تومان بدون درنظر گرفتن شیرینی و میوه رسیده است. قیمت هر کیلو شیرینی به طور متوسط 40 هزار تومان و برای 200نفر، 20 کیلو مورد نیاز است. از سوی دیگر قیمت هر کیلو کیک برای عروسی حداقل 100 هزار تومان است که یک کیک 20 کیلویی هم برای این بخش باید در نظر گرفت تا به هر نفر حداقل 100 گرم کیک داده شود. پس کیک دو میلیون تومان برای عروس و داماد هزینه دارد.
 
شیرینی تر در سال 92 حدود 7000 تومان، خشک حدود 4500 تومان و هر کیلو کیک نیز حدود 10 هزار تومان قیمت داشت. همچنین هزینه دسته‌گل و گل‌آرایی ماشین عروس 200 هزار تومان هزینه داشت که اکنون این رقم به سه میلیون تومان افزایش یافته است. اجاره اتاق عقد نیز به همراه 10 فِرم عکس با قیمت 30تا 50هزار تومان در اختیار زوجین قرار می‌گرفت که این رقم به حدود یک میلیون تومان رسیده است.
 
تامین مسکن و خودرو
در سال 92 رهن کامل یک واحد آپارتمان 70 متری به طور میانگین حدود 40 میلیون تومان برای تازه‌عروس و داماد هزینه داشت که این هزینه اکنون به 300 میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین خودروی پراید صفر در سال 92 حدود 15 میلیون تومان قیمت داشت، اما اکنون با قیمت 115 میلیون تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد. یخچال، فرش، گاز، ماشین لباسشویی، سشوار، جاکفشی، اتو، کتری و قوری، تختخواب و لوازم چوبی، انواع ظروف، تلویزیون، مبلمان، لوستر، جاروبرقی، تلفن و بخاری است که طی هشت سال گذشته رشد بسیار زیادی داشته است. یک جهیزیه کامل در سال 92 نهایتا 15 میلیون تومان هزینه داشت اما اکنون حداقل یک جهیزیه 160 میلیون تومان آب می‌خورد. در جدول زیر مقایسه قیمت‌های مختلف طی هشت سال گذشته بررسی شده است.
 
ازدواج چقدر هزینه دارد؟
کل تورم هشت سال گذشته به گواه مرکز آمار ایران 164/4درصد بوده اما هزینه‌ها بیشتر از نرخ تورم افزایش یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حالی که نرخ تورم حدود 165 درصد رشد داشته، برخی قیمت‌ها بین 800 تا 1000 درصد رشد را تجربه کرده‌اند. نرخ دستمزد هم 600 درصد زیاد شده و شواهد گویای کاهش شدید قدرت خرید خانوارها است. این در حالی است که در سال 92 به هر نفر از زوجین 10 میلیون تومان وام ازدواج پرداخت می‌شد که اکنون این رقم به 70 میلیون تومان رسیده است.  به این صورت که در سال 92 اگر کسی قصد تشکیل یک زندگی را داشت می‌توانست با رقم 70 میلیون تومان همه هزینه‌های مربوط به خودرو، مسکن و مایحتاج اصلی زندگی را بپردازد و زندگی خود را آغاز کند. اما اکنون برای تشکیل یک زندگی حداقل باید 600 میلیون تومان هزینه کرد تا مایحتاج اولیه زندگی تامین شود. شاید مشاهده این اعداد و ارقام به خوبی نشان دهد که یکی از دلایل کاهش رشد جمعیت در کشور به عوامل اقتصادی بستگی دارد.